Nieuwsbrief Trespassers W Januari 2018
|
Extaze
Op 14 september 2017 werd in de Houtrustkerk in Den Haag het 23e nummer van Extaze ten doop gehouden. Het thema van dat nummer was ‘onbereikbaar’.
Anton Simons, docent in klassieke talen, opende de avond met een voordracht over de onbereikbaarheid in het onderwijs: de leraren reiken naar de leerlingen zonder hen werkelijk te kunnen bereiken. Het podium was vervolgens aan twee leden van de Haarlemse band Bender: Bert Vissers en Jos Caspers. Bert droeg eigen gedichten voor en zong en speelde (gitaar en piano), begeleid door Jos op contrabas nummers uit het repertoire van Bender. Na de pauze kwam het duo terug, net als voor de pauze met groot succes. Het tweede deel werd ingeluid door Margriet Westervaarder (gedichten) en vervolgde met een voordracht van Matthijs de Ridder, de schrijver van De eeuw van Charlie Chaplin. Na vertoning van een hilarische scène uit Chaplin’s City Lights – de onthulling van het monument ‘Peace and Property’–,besprak Matthijs deze scène en vertelde hij over het leven en het werk van Chaplin en de opzet van zijn boek.
Extaze 24 (‘Fotografie’) werd op 2 november 2017 gepresenteerd in de Houtrustkerk. Daan Rutten, de eerste spreker van de avond, belichte aan de hand van een reeks foto’s van W.F. Hermans het fotografisch werk van deze schrijver en zijn theorieën over fotografie. Tot aan de pauze verbaasde het duo Boonyi het publiek met een mini-muziektheaterstuk getiteld ‘Apparaat F’. Hans Depelchin acteerde de door hemzelf geschreven tekst en Jonas Bruyneel ondersteunde die met muziek (piano, gitaar), geluiden en een kleine, aanvullende, performance. Aan het eind van de avond zou Jonas terugkomen om Eric de Vries’ film ‘Photographies’ muzikaal, vocaal en met geluidseffecten in te leiden. Hester van Beers had daarvoor het tweede deel van de avond geopend met een tiental bijzondere gedichten. De al genoemde film van Eric de Vries, een ritmisch gemonteerde aaneenschakeling van recent werk, sloot aan bij de expositie van zijn foto’s die in de kerk te bewonderen waren.
Zie ook: www.extaze.nl
|
 |
 |
 |
 |
19 x Bella en de 20e is zoek
Op 28 september presenteerde uitgeverij In de Knipscheer Cor Gout’s 19-delig gedichtencyclus ’19 x Bella en de 20e is zoek’, verlucht met beelden van Harrie Geelen. De locatie was het sfeervolle Pianino Theater aan de Binckhorstlaan in Den Haag. Na een inleiding van uitgever Franc Knipscheer volgde een voordracht van een groot gedeelte van de cyclus door de auteur, in een muzikaal decor geplaatst door het duo Motabar-Roessler (Sohrab Motabar: geluiden; Leonie Roessler: gitaar). De avond werd besloten met een interview van Peter de Rijk (redacteur van de uigeverij) met Harrie Geelen en Cor Gout.
|
 |
Links naar fragmenten uit de performance van Motabar-Roessler en Cor Gout:
youtube.com/watch?v=Za7GZ4NXbWc
youtube.com/watch?v=1r65a_ouNUc
soundcloud.com/motabar-roessler/bella-6
|
 |
Kinderroof en bijzang
Op 28 januari presenteerde Brigitte Spiegeler haar nieuwe poëziebundel Kinderroof en bijzang (In de Knipscheer) in Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam (020-6276295). Naast de dichters Peter WJ Brouwer, Ezra de Haan, Emily Kocken traden bij deze gelegenheid ook Cor Gout en het duo Motabar-Roessler op. Zij brachten het muziektheaterstuk dat zij bij de presentatie van Cor Gout en Harrie Geelen’s 19 x Bella en de 20e is zoek uitvoerden nogmaals ten gehore.
|
 |
Nieuws over de band Trespassers W:
Mick Magic (M&E) stelde een overzicht samen van bekende undergroundbands uit dertig landen. Trespassers W was een van die bands. Mick koos voor een verzameling van bijzondere opnames: demo’s, live-optredens, radio-sessies, jingles, interviewfragmenten, repetitie-opnames en andere curiosa: bij elkaar 42,5 minuut muziek. Op internet kan het bijbehorend boek gedownload worden en de muziek is via een bij Mick aan te vragen code online te downloaden.
Voor meer informatie: Info (29)
|
Nieuwsbrief Trespassers W juli 2017
|
Extaze
Extaze 19, dat op 6 oktober 2017 werd gepresenteerd in de Houtrustkerk in Den Haag, had als onderwerp: vrouwen die baanbrekend zijn geweest in de Nederlandstalige literatuur.
Charlotte D’Eer (Antwerpen) beet de spits af met een lezing over de dichteres en mystica Hadewijch (13e eeuw) en het project ‘Agents of change: women editors and socio-cultural transformation in Europe’, waaraan zij meewerkt. Joke Linders concentreerde zich in haar bijdrage op de muziekteksten van Annie M.G. Schmidt. Arhur Ebeling (gitaar en zang) en Ronald de Groot (contrabas, zang), bij twee nummers vocaal bijgestaan door Cor Gout, lieten enkele nummers van Annie Schmidt en Harry Bannink (muziek) horen en vertolkten voor de pauze nummers van Billy Holiday. Heidi Koren las haar verhaal De bank voor, waarin een boek van Jip en Janneke een kleine rol speelt. Ingrid Mollema hield een inleiding op de film van Gerard Holthuis, waarin zij ‘de kop’ van Bertha von Suttner beeldhouwt.
Het thema van Extaze 20, de magie van het verlies, werd in de essays in het tijdschrift zelf vooral opgehangen aan de muziek van David Bowie, Lou Reed en Joan Armatrading. De presentatie (8/12/2016) sloot zich daarbij aan door vertolkingen van de in de essays genoemde nummers van deze artiesten. Henk Koorn (gitaar en zang) interpreteerde die nummers op geheel eigen wijze. Laurens te Kate, René Gabriëls, Heleen Rippen, Anton Simons en Cor Gout kondigden de nummers aan, Laurens te Kate en René Gabriëls aan het eind van een wat langere inleiding. Dorien Dijkhuis droeg op aansprekende wijze een aantal gedichten voor. Beelden van Berlijn en stadsgeluiden waren te zien en te horen via de installatie van Marian Meerbeek (beeld) en Marion de Laet (geluid). Meer beeld (film) en geluid (een bijzondere soundtrack) had de beeldend kunstenaar van Extaze 20, Erik Pape, geleverd.
Extaze 21 kende als thema: literatuur die het podium betreedt. En dat deden in de Houtrustkerk (2/3/2017) podiumdichter Nico van Apeldoorn en zijn begeleider op gitaar Dolf Planteijdt, historicus Dick Brongers, cabaretier Fred Florusse, dichteres Naomi Duveen en zanger/pianist/tekstschrijver Hans Steijger. Nico van Apeldoorn en Dolf Planteijdt vulden één set met eigen werk en een tweede met teksten van Lennaert Nijgh. Cor Gout interviewde Dick Brongers over de revue in de Tweede Wereldoorlog, waaop Hans Steijger op gepaste momenten inbrak met anekdotes en liedjes, Fred Florusse belichtte aan de hand van beelden over leven en de carrière van de clown Johan Buziau (1877-1958) en Naomi Duveel verrijkte haar voordracht met bewegingen, waarin zij haar verleden als balletdanseres verried.
In Extaze in de Houtrustkerk 22 (1/6/2017) stond het werk van vijf studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten In Den Haag centraal. Sam Andrea, Lucas van Eeden, Angie Korst, Gerolamo Lucente en Freerk Wilbers hadden de kerk met hun kunst ‘opgesierd’ en hadden voor het programma korte filmpjes gemaakt die door Els kort tot een lopend ‘verhaal’ waren gemonteerd. Hun docent Onno Schilstra vertelde op fim (ook weer: Els Kort) over de schilder Daan van Golden en gaf een indruk van wat het is om aan een kunstacademie te studeren en als kunstenaar te slagen. Ton Mars, beeldend kunstenaar en hoofddocent tekenen aan de ABK Minerva in Groningen, ging vooral in op het werk van Hanne Darboven (1941-2009) en diens grote project Kulturgeschichte 1880-1983. De muziek van de avond werd verzorgd door het duo Motabar-Roessler (Leonie Roessler: elektrische ukelele, Sohrab Motabar: elektronica en vervormende apparatuur), die voor de pauze een instrumentale set speelden en na de pauze de dichteres/zangeres Carmen van Haren begeleidden. Renée van Riessen vertelde over haar poëzie en droeg ook enkele gedichten voor.
Zie ook: www.extaze.nl
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Nieuwsbrief Trespassers W juni 2016
|
Extaze
Tijdens Extaze in de Haagse Kunstkring 15 (8/10/2015) gaven Johanneke van Slooten (lezing met beeld en geluid), Marcel van Eeden (beeld), Giuseppe Minervini (voordracht), Willem ten Voorde (geluidskunst), Nina Roos (action drawing), Erika De Stercke (poëzie) en Tobias Borsboom (piano) acte de présence.
Extaze in Filmhuis Den Haag 16 (15/12/2015) bestond voor het grootste deel uit de vertoning van Pieter Verhoeff’s film Nynke. Na afloop daarvan werd de cineast geïnterviewd door Hans Muiderman en Cor Gout.
Extaze in de Houtrustkerk 17/18 bood een podium aan René ten Bos (lezing), Wim Noordhoek (kort verhaal), Miek Zwamborn (poëzie), Pieter van den Broeke (film), Ada Fesevur (film), Frans Friederich (trompet), Laurence Fish (piano), Cor Gout (zang), Frank van den Bos (piano) en Ronnie Krepel (accordeon, beeldende kunst in de zaal).
De thema’s van de gepresenteerde nummers en dus ook van de nummers zelf, waren respectievelijk: verwantschap, film en zee/water.
Zie ook: www.extaze.nl
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Nieuwsbrief Trespassers W september 2015
|
Extaze
Op 15 januari werd het laatste nummer van de jaargang 2014, Extaze 12, ‘De buitenstaander’, gepresenteerd in Sociëteit De Vereeniging. Hoogtepunt van die avond was de veiling van het viltjesproject, waarvoor dieëntwintig beeldend kunstenaars de viltjes, die ze voor Extaze hadden bewerkt, ieder met een door hen gekozen techniek, hadden afgestaan. Veilingmeester Chris Vellinga maakte er een waar spektakelstuk van. Nummer 13, gebaseerd op het thema ‘echt/onecht’ verscheen op 2 april 2015 en werd op die datum gepresenteerd in De Vereeniging met een programma dat werd afgesloten met een bijzonder verhaal van Klaas Trapman. Omstreeks 1880 publiceerde Dr. Wilhelm Rust, een grote autoriteit op muziekgebied, enige pianosonates van zijn grootvader Friedrich Wilhelm Rust (1739-1796). Deze werken, elk voorzien van een wervende voorrede, verwekten sensatie. Zo vooruitstrevend en rijk aan gehalte… het kon niet anders of hier was een onbekende voorloper van Beethoven ontdekt. Later bleek dat de geleerde kleinzoon deze stukken zwaar gearrangeerd had en veel eigen muziek had toegevoegd. Hoe laakbaar de winstgevende zwendel ook was geweest, veel rumoer is er niet door ontstaan. De sonates van F.W. Rust zijn nu verkrijgbaar in hun oorspronkelijke vorm. Vijfentwintig jaar geleden overleed de talentvolle Nederlandse schrijver Frans Kellendonk. Om zijn nagedachtenis te eren verzorgde de redactie van Extaze, financieel geholpen door een crowdfunding-actie, een Kellendonk-nummer (14). Op 2 juli 2015 vond de presentatie plaats in Sociëteit De Vereeniging met voordrachten, een film en muziek van componisten die Kellendonk buitengewoon waardeerde: Purcell, Brahms en Bob Dylan. Eimi Witmar (zang) en Klaas Trapman (piano) brachten drie aria’s van Purcell ten gehore. Klaas Trapman speelde van Brahms ‘Intermezzo opus 117:3’ en Trespassers W (Ronnie Krepel, Cor Gout) speelden twee nummers van Bob Dylan in een Nederlandse vertaling (‘Zo ontzettend 4th Street’ en ‘Vaarwel Angelina’).
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Nieuwsbrief Trespassers W
oktober 2014
|
Extaze
Begin juni verscheen het tiende numer van Extaze. Het thema was: zomersporten. Marc Van den Bossche, Theo Bollerman en Arjen Duinker/Wim Noordhoek schreven de essays voor dit nummer. De presentatie van Extaze 11 vond plaats in Pulchri op 5 juni. Het was ons afscheid van de Weisenbruchzaal in Pulchri Studio.
Begin oktober kwam het elfde nummer van de persen. het onderwerp voor deze uitgave was: mystiek. Zowel de essays (van Jaap Goedegebuure, Wouter Kusters, Marlies De Munck en Arnold Heumakers) als ook de verhalen en poëzie wierpen licht op dit thema. De presentatie vond voor de eerste keer plaats in Sociëteit De Vereeniging in de Kazernestraat te Den Haag.
|
 |
 |
 |
 |
Korenblauw
Op 26 oktober werd het boek Korenblauw met verhalen van Cor Gout en tekeningen van Hélène Penninga gepresenteerd in de bovenzaal van café-restaurant Schlemmer in de Lange Houtstraat te Den Haag.
|
|
Volkspaleis - Trespassers W-Avond
De Constant Rebecqueplein 20
(informatie op www.volkspaleis.org)
28 september 2013: Trespassers W Avond
Onder de titel De elektriciteit van de grote stad heeft Trespassers W (Cor Gout) een programma samengesteld waarin vertegenwoordigers van verschillende disciplines bij elkaar zijn gebracht. Er zal door de combinatie van onderdelen deze avond in feite een soort Gesamtkunstwerk ontstaan, waarbij de grote stad, in het bijzonder de stad Berlijn, elektriciteit en de locatie (de E.On Centrale) waar het Volkspaleis plaatsvindt uitgangspunten vormen.
De tweeledige betekenis van het woord 'elektriciteit' in de zin van energie voor praktisch gebruik en overdrachtelijke spirituele energie is deze avond terug te vinden in een aantal werken. Zo vindt een performance van beeldend kunstenaar Barney de Krijger plaats met als onderwerp stroom en elektriciteit en is een lichtshow van Mike Rijnierse en Willem Marijs te zien. Louis Kanneworff houdt daarnaast een lezing over de geschiedenis van elektriciteit in Den Haag.
De stad Berlijn komt in diverse bijdragen aan de orde. Van kunstenaar Diederik Gerlach is bijvoorbeeld een panorama van deze stad te zien dat bestaat uit een reeks bewerkte foto's en tekeningen, die op de wand zal worden geprojecteerd. Dichter Rob H. Bekker draagt de gedichtencyclus Berlijnse wals voor en de band Trespassers W brengt muziek vanuit Berlijn ten gehore.
|
 |
Optredens:
Esther Didden dichter en student filosofie
Barney de Krijger performance-kunstenaar en bouwer van installaties
Louis Kanneworff energie-adviseur en onafhankelijk onderzoeker
Rob H. Bekker dichter en zanger
Mike Rijnierse en Willem Marijs beeldend kunstenaars
Glas/Seraphim Dorien Meijsing, Miranda Visser en Britt Horstink
Bob Lens Fluxus kunstenaar
Harold Verra beeld&geluid manipulatie
Diederik Gerlach beeldend kunstenaar
Robert Kroos geluidskunstenaar en DJ
Trespassers W band bestaand uit Cor Gout, Ronnie Krepel , Hayo den Boeft en Peter Bos
Angelika Hasse schilder en grafisch ontwerper
Alex Verduijn den Boer schilderij De asplaag
|
Nieuwsbrief Trespassers W
maart 2013
|
Extaze
Op 18 april 2013 zal het zesde nummer van
Extaze worden gepresenteerd in Pulchri
Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag (Extaze
in Pulchri 6). Dit extra dikke nummer is
geheel gewijd aan Louis Couperus die dit
jaar hondervijftig jaar geleden in Den Haag
werd geboren. Extaze 5 verscheen in december
2012 en werd op de avond van Gedichtendag
(31/1/2013) in Pulchri gepresenteerd. Het
muzieknummer Extaze 4 werd op 13 september
2012 in Pulchri ten doop gehouden.
|
 |
 |
 |
|

Pandora In Pandora,
tijdschrift voor kunst en literatuur, jrg.
2, nummer 1, staat o.m. een verhaal van Cor
Gout over de Haagse fotograaf/fotowinkelier
Roberto Antinao. Het blad oogt als een
glossy, maar gaat inhoudelijk de diepte in.
Geen glossy (=glad) glossy dus.
Contact:
pandora.uitgeverij@gmail.com;
06-51072457
|
|
Extaze podium op Writers
Unlimited
|
Op de vrijdagavond van het Writers
Unlimited festival (20/1) presenteert Extaze
in zaal 7 van het Filmhuis een aantal
bijzondere nieuwe Haagse schrijvers.
Opvallend is dat veel van deze schrijvers in
meer dan één discipline actief
zijn en dat ze dat op deze avond ook op het
podium zullen laten zien. Zo zal
Nina Roos voordragen en tekenen,
Ronnie Krepel zingen en voorlezen,
Theo van der Wacht tango dansen en
voordragen,
Hugo Wapperom voorlezen en foto´s
tonen. Tot slot zijn er met
Gertrude Kunze en
Murat Tuncel ook nog twee schrijvers die
´slechts´ voorlezen. Aanvang:
22.45 uur. Filmhuis
20 januari 2012
Aanvang: 22.45 uur
|
De
muziek van het huis
In juni 2012 verscheen de nieuwe
gedichtenbundel van Cor Gout: De muziek van
het huis. Het boek werd vormgegeven door Els
Kort en uitgegeven door In de Knipscheer in
Haarlem. Prijs: € 14,50, per post
verstuurd: € 16,50.
|
Bestellingen via:
indeknipscheer@planet.nl of:
trespassersw@ziggo.nl  |
Nieuwsbrief
Trespassers W juni 2011
|
|
|
Extaze
Extaze, Literair Tijdschrift (Stichting
Trespassers W/Uitgeverij In de
Knipscheer)
Het 0-nummer van Extaze verscheen eind april
2011 en bevat bijdragen van:
Tom Dommisse, Kees Schuyt, Paul Steenhauer,
Gertrude Kunze, Kees ‘t Hart, Wim
Noordhoek, Gilles Boeuf, Tjalie Robinson,
Wim Willems, F. van den Bosch, Kees Ruys,
Peter J. van Dijk, Willem Bijsterbosch, Cor
Gout, Yolande de Kok, Jan-Hendrik Bakker,
Nicolette Smabers, Rob H. Bekker, Didi de
Paris en Marcel van Eeden (tekeningen).
Redactie: Cor Gout en Els Kort (vormgeving);
eindredactie: Cor Gout, Kees Ruys;
medewerkers: Jan-Hendrik Bakker, Wim
Willems, Wim Noordhoek, Kees ‘t Hart.
Kees Ruys en tot en met het 0-nummer:
Nicolette Smabers.
Het 1e nummer verschijnt in september
2011.
|
Het Sprookje van
Houtrust
|
Het Sprookje van Houtrust, Scheveningen
Holland Sport 1954-1972,
Muzee Scheveningen,
expositie met (bewegende) beelden, geluiden,
objecten, documenten en een speciale
krantuitgave (‘De Sportgids’),
4/6/2011-11/9/2011.
Samenstelling en redactie: Cor
Gout.
Mmv Hans de Jager (verzamelingen) en
Noclichés (vormgeving)
|
|
|
Nieuwsbrief Trespassers W
oktober-november 2009
|
Zondag 25 oktober, 14:00 uur:
Optreden Gekruld Haags (zie onder).
|
Vrijdag 6 november, 17:00 uur:
Presentatie (met verrassingen) van de leporello
‘Frederik Hendriklaan’, getekend door
Loes Peters met een begeleidende tekst van Cor
Gout. Plaats: Tasty, hoek Frederik
Hendriklaan-Prins Mauritslaan Een aparte
uitnodiging volgt.
|
Informatie over de Trespassers W-2xcd
‘Dummy’, een uitgave van
Mécanique Populaire (Frankrijk), desgewenst
via hier te
verkrijgen. |

|
Nieuwsbrief Trespassers W juli
2009
|
|
|
DUMMY In het Britse
muziekweekblad Melody Maker van
27/8/1988 besloot criticus (en
muzikant) Simon Turner zijn bespreking van
de Trespassers W-dubbel-lp
‘Dummy’ met de volgende woorden:
“They illuminate known reality. TW
seem to embody and justify the idea that
insanity is wisdom. In this they recall
Joseph Beuys, and before him, the
Dadaists’ “anti-art”. TW
share with them a love of life that is
currently also baffled and horrified-and
counters its own confusion with nonsense and
irrational ritual.”
Mede door het enthousiasme van pers en
publiek in Engeland was de plaat binnen drie
maanden uitverkocht en sinds eind 1988 niet
meer verkrijgbaar.
Nu, in de zomer van 2009, heeft het Franse
label Mecanique Populaire de plaat opnieuw
uitgebracht, op cd. Het schijfje maakt deel
uit van een fraai uitgevoerd boekwerk met
daarin teksten, informatie, foto’s,
tekeningen en nog een tweede cd, waarop
bijdragen van de groep aan diverse
compilaties zijn verzameld (1987-1991).
De uitgave kost € 15,00
(winkelprijs). Voor verzending in Nederland
komt daar €2,00 en voor de rest van
Europa €3,00 bij.
Bestellingen zijn mogelijk via het
Trespassers W-emailadres.
|
Gekruld
Haags
In september gaat ‘Gekruld
Haags’ van start, een gevarieerd
programma met vertellingen (van Cor Gout) en
liedjes (geschreven, gearrangeerd en
uitgevoerd door Cor Gout, John van Markwijk
en Peter Bos). Hoewel de promotie voor het
programma nog op gang moet komen is van
verscheidene kanten al interesse getoond.
Plat-Haags is uit, gekruld Haags is
in, zoveel is
duidelijk!
Cor Gout, John van Markwijk en Peter Bos
brengen als ‘Gekruld Haags’ een
repertoire ten gehore dat volledig
betrekking heeft op de stad Den Haag. Den
Haag is niet alleen een inspiratiebron voor
het zingen in plat Haags, maar heeft een
veel rijkere culturele historie, waaruit zij
graag putten.
Het repertoire bestaat uit typisch Haagse
liedjes en liedjes over Den Haag. Het is
samengesteld uit zowel bewerkte nummers als
eigen composities, zoals een eigen versie
van Patsy van Hagenaar Rein de Vries, een
vertaling van Venus met de
levensgeschiedenis van Robbie van Leeuwen en
een blues over de Boekhorststraat. De muziek
wordt telkens in- en uitgeleid door
rasverteller Cor Gout, die boeiend kan
vertellen over bekende en vooral minder
bekende Haagse plaatsen en gebeurtenissen,
alles volgens de globale verdeling 2/3
muziek en 1/3 gesproken woord. Het totale
optreden duurt circa 1 uur, te verdelen over
bijvoorbeeld twee tot drie inpasbare
sets.
Het accent ligt dus bewust niet op het
plat Haags, maar meer het
‘andere’ Den Haag dat vaak zo
onderbelicht blijft. Muziek en vertellingen
zijn echter toegankelijk en voorzien van
voldoende knipogen.
Cor, Peter en John speelden reeds samen
in het Ensemble Zwart Wit. Cor en Peter in
Trespassers W en Peter en John in De Ideale
Schoonzonen. Tezamen hebben zij een zeer
lange bühne-ervaring. Cor Gout is is
auteur, muzikant en uitgever. Hij schreef
gedichten-
en verhalenbundels en diverse boeken over
muziek. Voorts was
hij uitgever/samensteller van een reeks
boeken over Den Haag en Scheveningen.
Met zijn band Trespassers W oogstte hij
vooral succes in het buitenland, waar
de meeste platen/cd's van die groep
werden
uitgebracht en succesvolle tournees werden
afgewerkt.
|
De muziek is met meerstemmige zang, gitaren,
slagwerk en mogelijk piano vrijwel
akoestisch, waardoor het volume binnen de
perken blijft.
Voor boekingen:
John van Markwijk
070-4190215
adsl594307@tiscali.nl
|
|

|
Nieuwsbrief Trespassers W
oktober 2008
|
Op zaterdag 11 oktober a.s. vindt tussen
14.00 en 17.00 uur in de Boekhorststraat het
BOEKhorststraatfestival plaats (gratis
toegang). Voordrachten en muziek van Wim de
Bie (o.v.) t/m Chuck (zie plaatje:
illustratie van Diederik Gerlach uit
‘En dan nu de
Polonaise’). Ook optredens van Cor
Gout met John van Markwijk samen en van
Harry Zevenbergen (de gehele redactie van
‘En dan nu de polonaise’).
Want ja: het grote muziekboek voor Den Haag
en Scheveningen is uit: ‘En dan nu de
polonaise’, voor € 54,50 te koop
in iedere Haagse boekwinkel (en buiten Den
Haag in ieder geval op bestelling
verkrijgbaar) of voor € 50,00 direct
via Trespassers W. 564 pagina’s tekst,
foto’s en illustraties in een fraaie,
harde kaft bijeengehouden. Beschrijvingen en
recensies van de presentatie in de
Koninklijke Bibliotheek (5/9 j.l.) en van
het boek zelf zijn te vinden
via Google zoek: En dan nu de polonaise.
Een mooie bespreking van Aad van der Ven
stond in Den Haag Centraal van 2/9
j.l.
In de planning: Polonaise-presentaties
her en der in Den Haag. Nadere informatie
volgt.
Ook nog verkrijgbaar
via boekhandel of Trespassers W: Het
Heilige: interviews over dat onderwerp met
schrijvers, kunstenaars en filosofen van
naam, met een fotoreeks van Katje
Vercouteren die ook de (bijzondere)
vormgeving voor haar rekening
nam.
|
|

illustratie van Diederik
Gerlach uit "En dan nu de
Polonaise"
|
Nieuwsbrief Trespassers W
juni 2008
|
Op zondagniddag vanaf 15.00 zal de
presentatie plaatsvinden van het boek
'De stilte die volgt op het woord'
(uitgeverij In de Knipscheer) in
Boekhandel Buddenbrooks, Noordeinde 160, Den
Haag.
Het zal tevens de laatste literaire
salon/presentatie van deze bijzondere
boekwinkel zijn.
De toegang is gratis en er zullen optredens
zijn van Didi de Paris en Gergelijzer
(Robert Kroos, Cor Gout). Verder exposeert
Nina Roos de originelen van haar tekeningen
die in het boek zijn afgedrukt. Het
boek bevat verhalen van Cor Gout, tekeningen
in kleur en zwart-wit van Nina Roos en
een cd van Gergelijzer.
Vooruitzicht:
De presentatie van het
boek 'En dan nu de polonaise -muziek in
Den Haag en Scheveningen' onder
redactie van Cor Gout, John van
Markwijk en Harry Zevenbergen zal
plaatsvinden op 5 september 2008 om 18.00
in het Nederlands Muziek Instituut (in
gebouw van de K.B.). Dit feest zal
worden georganiseerd door het Nederlands
Muziek Instituut en de uitgeverij
Trespassers W.
Nadere informatie hierover volgt.
|
|

|
|
Nieuwsbrief Trespassers W mei
2008
|
|
|
Wie de boeiende presentatie van het
Heilige-boekje in Arminius, Rotterdam, heeft
gemist (met Piet Molendijk, Henk Oosterling,
Harry Haarsma en Laurens te Kate) biedt de
Stichting Maldoror (Anthony Blokdijk) ism de
Stichting Ruimtevaart een herkansing op 9
mei, vanaf 20.00 uur in De Ruimtevaart,
Loosduinseweg 9, Den Haag. Alleen al de
moeite van het komen waard om de Belgische
essayist en dichter Didi de Paris weer eens
aan het werk te zien. Maar ook de rest van
het programma biedt volop verrassingen.
Het boekje Het Heilige, Ontluisterde Tijd,
zal op de avond te koop zijn voor de
gereduceerde prijs van € 15,00
|
Binnenkort:
Red. Cor Gout, John van Markwijk, Harry
Zevenbergen, En dan nu de polonaise
–muziek in Den Haag en
Scheveningen (TW 1032))
Cor Gout, De stilte die volgt op het
woord: verhalen; met tekeningen van
Nina Roos en een cd van Gergelijzer (In
de Knipscheer).
|
|
|
Nieuwsbrief Trespassers W april
2008
Op woensdag 16 april wordt vanaf 20.00
uur de Trespassers W-uitgave ‘Het
Heilige –Ontluisterde Tijd-‘
gepresenteerd in het Denkcafé te
Rotterdam.
Persbericht:
Rotterdams Denkcafe:
Het heilige in de stad
Boekpresentatie Cor Gout: “Het
Heilige -ontluisterde tijd-”
De stad wordt van oudsher gezien als een
plek van normverval, waar het wereldse de
overhand heeft. Hoewel de waarde van religie
voor veel mensen is afgenomen, blijven
mensen behoefte hebben aan het heilige. De
filosoof Georges Bataille vindt deze onder
meer in de roes, het exces en de
overschrijding van grenzen. Na een inleiding
over het werk van Bataille door Piet
Molendijk zullen kunstenaars en filosofen
vertellen wat voor hén het heilige in
deze tijd is. Dit is de presentatie van het
boek “Het Heilige -ontluisterde
tijd-", gebaseerd op een reeks
radioprogramma’s van Cor Gout. Met
o.a. Henk Oosterling, Laurens Ten Cate,
Katja Vercouteren en Harry Haarsma.
Het Denkcafé is een samenwerking tussen
Arminius en Studium Generale van de Erasmus
Universiteit Rotterdam:
|
Woensdag 16 april / 20.00-22.00 uur
toegang gratis
Arminius Museumpark 3 www.arminius.nu
Wie niet in staat is de avond bij te
wonen kan het boekje à €
17,50 (incl. verzending) bestellen bij
Trespassers W via dit emailadres:
Trespassers
W
|
Ook nog
te bestellen (via dit emailadres: Trespassers
W):
-Den Haag Ontijdelijk. Prachtige
kleurentekeningen van Diederik Gerlach met
teksten van Cor Gout (€ 35 incl.
verzending)
-The Vegetables Man project vol.5 (Yellow Shoes
Records, cd, Italië): 20 verschillende
interpretaties van Syd Barrett’s
‘Vegetable Man’ door groepen uit
Duitsland, Italië, Zweden, Nederland,
Australië, België en de USA, waaronder
een versie door Trespassers W (€ 5,00 incl.
verzending). |
Tony Blokdijk is voornemens een Haagse
presentatie van het
‘Heilige-boekje’ te organiseren.
Mededelingen hierover in de volgende
nieuwsbrief. Het boek ‘En dan nu de
polonaise –muziek in Den Haag en
Scheveningen-‘ staat gepland voor mei
2008.
|
Nieuwsbrief Trespassers W december
2007/januari 2008
In deze nieuwsbrief uitgebreide
informatie over Stroom Travels (16/12),
binnenkort op dvd, het boek Den Haag
Ontijdelijk van Diederik Gerlach en Cor
Gout, en Trespassers W presenteert: Het
Heilige Ontluisterde Tijd, de eerste uitgave
in de TW-archiefreeks.
Informatie kort:
|
’Intégrale, de verzamelde
Trespassers W-teksten van Cor Gout,
vertaald in het Frans, met tekeningen
van Ronnie Krepel, uitgegeven door
Rytrut in Grenoble (incl. verzending:
€ 25)
|
The Vegetable Man project vol. 5
(Yellow Shoes Records-cd, Italië)
met daarop een Trespassers W-versie van
van Syd Barrett’s Vegetable Man
(incl. Verzending: € 7,00)
Bestellingen via e-mail Trespassers
W
|
Bij Insane (alainneffe@yahoo.fr):
-This is an insane insane world (wsdp 114: op
vinyl) mmv Cor Gout |
STROOM
TRAVELS - 'Den Haag, archief van herinneringen'
door Cor Gout
|
zondag 16 december 2007,
11.00-18:00 uur vertrekpunt en eindpunt: Stroom
Den Haag, Hogewal 1-9 kosten per deelnemer:
€ 25, inclusief late afternoon tea/lunch
reserveren verplicht via 070-3658985, info@stroom.nl of
www.stroom.nl |
|

Dansschool Van der
Meulen-Wesseling |
Plaatsen in de stad zijn bewaarplaatsen
van herinneringen, zoals archiefmappen,
dagboeken en fotoalbums dat zijn. Die
herinneringen kunnen persoonlijk zijn, maar
ook collectief. ‘Jouw verhaal’
kan aansluiten bij dat van anderen, bij
fragmenten uit boeken, bij beelden uit
films, bij ‘verhalen die de ronde
doen’. De verhalen die horen bij een
plek stapelen zich dan op en vanaf die
‘verhoging’ ontstaat een beeld
dat meer is dan individueel, toevallig en
van voorbijgaande aard. Je hebt het idee dat
je door de materie van de plek heenkijkt en
zijn ziel ontwaart.
Cor Gout heeft in
liedjes, gedichten en verhalen over Den Haag
de ziel van diverse locaties proberen te
doorgronden. Daarvoor begaf hij zich willens
en wetens in een gemeenschap van literaire
verhalenvertellers als Achterberg, Couperus,
Bordewijk en Van Eeden, maar ook bij
familieleden, vrienden en hem verder
onbekende Hagenaars legde hij zijn oor te
luisteren. Al even bewust was hij zich van
het feit dat zijn 'zielsbeschrijvingen'
nooit volledig konden zijn. Want natuurlijk
bestaan er verhalen die hij niet kent en
vanzelfsprekend is met zijn beschrijving van
plekken in Den Haag de uitwisseling van
verhalen niet gesloten. De Stroom Travel die
op 16 december onder zijn leiding zal
plaatsvinden kan dan ook gezien worden als
een poging zijn Haagse beschrijvingen en
verdichtingen uit te breiden met verhalen
van anderen en ze daaraan te toetsen. In dit
geval zijn 'die anderen' de deelnemers aan
de reis, waaronder enkele speciaal
genodigden.
Bij Stroom, het startpunt van de reis,
kunnen de reizigers de tentoonstelling
‘Eilandenrijk, een zoektocht naar de
culturele ziel van Den Haag' bezichtigen. In
het bijzonder wordt stilgestaan bij het door
Cor Gout en Diederik
Gerlach ingerichte kabinet op deze
tentoonstelling. Dit kabinet sluit aan bij
het boek 'Den Haag Ontijdelijk' (tekst: Cor
Gout, tekeningen: Diederik Gerlach) en vormt
het startsein van de Travel. In de bus en
tijdens uitstapjes bij verschillende
locaties zal Cor Gout voordragen uit eigen
werk.
Uitstapjes zullen worden gemaakt
bij:
de Passage
Florencia
Dansschool Van der Meulen-Wesseling,
Laan van Meerdervoort 50b
De plek waar zich vroeger de Haagse
Dierentuin bevond (en waar zich nu het
Provinciehuis bevindt)
De Scheveningseweg (halverwege Den Haag
en Scheveningen)
Tijdens het bezoek aan Van der
Meulen-Wesseling (voorheen
Gaillard-Jorissen) aan de Laan van
Meedervoort is het dansbedrijf in actie te
zien en tussen die bedrijven door zal de
heer B. Wesseling iets
vertellen over de geschiedenis en de
architectuur van de dansschool. Op de plek
waar zich vroeger de Haagse dierentuin
bevond zal Louis Kleyweg,
auteur van het boek 'Herinneringen aan de
Haagsche Dierentuin, een begrip in oud Den
Haag', de deelnemers een beeld schetsen van
de verdwenen dierentuin.
De bus zal tenslotte door het Van
Stolkpark rijden en zijn bestemming vinden
bij de villa Pretty Home (Van Stolkweg 4),
waar een voornaam deel van Cor Gout’s
novelle 'Van Stolkpark, verboden gebied' is
gesitueerd. In de villa krijgen alle
reizigers de gelegenheid hun eigen verhaal
te doen over plaatsen of gebeurtenissen in
Den Haag die zij beschouwen als typisch
Haags, karakteristiek voor Den Haag of
'ontijdelijk' Haags (specifiek Haags, niet
aan tijd gebonden). Wim Willems
zal in de villa aanwezig zijn om
iets te vertellen over zijn projecten
'Stadskind' en 'Plekken van herinnering'
(i.s.m. ADHC). In de villa wordt een
uitgebreide thee en late lunch geserveerd.
Het verhalend samenzijn wordt op video
opgenomen door Paul Klaui
en later tot een korte film gemonteerd.
Uiterlijk 18.00 uur eindigt de reis bij
Stroom Den Haag.
Stroom Travels worden begeleid en
samengesteld door mensen met een bijzondere
visie op de stad. Dit resulteert in unieke
reizen door Den Haag waarbij het publiek de
stad vanuit een ongekende gezichtshoek kan
bekijken en op een verrassende manier kan
ervaren. De Stroom Travels worden mede
mogelijk gemaakt dankzij het
Stimuleringsfonds voor
Architectuur.
Stroom Den Haag richt
zich vanuit beeldende kunst, architectuur,
stedenbouw en vormgeving op de stedelijke
omgeving.
Tel: 070 3658985 Email:
info@stroom.nl
Website: www.stroom.nl
|
Den Haag Ontijdelijk
|
Wat is ‘typisch Haags’ in de
ogen van Hagenaars uit het heden en het
verleden, van welke gezindte en van welke
rang of stand dan ook?
Het schitterend door Klaus Baumgärtner
vormgegeven boek Den Haag
Ontijdelijk probeert op deze vraag een
antwoord te geven aan de hand van korte
teksten van Cor Gout en tekeningen van
Diederik Gerlach.
In zijn teksten wisselt Gout van gedachten
met schrijvers als Bordewijk, Couperus, Van
Eeden en Hotz, legt hij zijn oor te
luisteren bij ‘de man in de
straat’ en verstaat hij zich met
eerder door hem gepubliceerde teksten of nog
onuitgegeven dagboekaantekeningen.
Het resultaat zijn stapelingen van verhalen
en gedachten die uitzicht bieden op een
levendig panorama van Den Haag.
Diederik Gerlach heeft dat vergezicht
uitgewerkt in een reeks onvervalste
stadsikonen. De details binnen zijn werk
leiden tot overpeinzingen, maar doen de
beschouwer ook glimlachen. De chargeringen
in zijn voorstellingen van mensen en dingen
worden gedempt door de grijstinten binnen de
kleuren van zijn tekeningen, waarin het
groen van Den Haag, van zijn bossen en
parken, overheerst.
Wie belangstelling koestert voor het
karakter van Den Haag kan zijn eigen visie
toetsen aan de teksten en tekeningen in dit
bijzondere boek. De betekenissen die in
beide zijn opgeslagen liggen niet vast. Ze
zijn voorzien van openingen waarin andere
verhalen, gedachten en ideeën hun
plaats kunnen vinden.
|
Ook het in het boek afgedrukte
essay van Philip Peters kan als zo’n
‘invulling’ of
‘aanvulling’ worden gezien. |
|
Cor Gout, Diederik Gerlach,
Den Haag Ontijdelijk, Den Haag 2007, Valerius
Pers/Trespassers W (1030), (incl. verzending:
€ 35) |
|
|
Trespassers W presenteert:
Het Heilige –Ontluisterde Tijd,
vormgegeven door Katja Vercouteren,
Trespassers W archiefreeks # 1 (TW 1031)
Voorbij het heilige?
Piet Molendijk
|
|
1. Wonderlijk, hoe een serie
radioprogramma’s uitgezonden in 1994, anno
2007 zo’n actualiteit blijkt te hebben
verkregen. Eerder dan vast te stellen dat de
kunstenaars, filosofen, wetenschappers en
schrijvers die aan het IKON-programma
‘Ontluisterde tijd’ hebben meegewerkt
met vooruitziende blik spraken, hebben
gebeurtenissen in de sindsdien verlopen jaren hun
woorden bevestigd. En daardoor winnen de verhalen
en analyses van toen aan kracht. Een hele korte
begripsgeschiedenis ter illustratie. In zijn
baanbrekende studie Das Heilige uit 1917 heeft
Rudolf Otto laten zien dat de ontzetting die de
mens ooit heeft gevoeld in de afgrondelijke
ervaring van zijn totale afhankelijkheid tegelijk
zijn geboorte was. Veel later nam deze angst, hoe
huiveringwekkend ook, kleur en vorm aan in de in
gemeenschap beleden religies. |
|
2. De collectieve ritualisering
van het heilige in de religieuze extase, roes en
feesten is met de secularisatie verloren gegaan.
Georges Bataille zegt in het begin van de jaren
vijftig in de radiotoespraak die de aanleiding
voor de IKON-serie vormde: “Ik denk dat het
heilige gestorven is aan een te hoge verheffing
van de geest, die zelf bestaat uit een
onbedwingbare angst voor wat fascinerend en
gewelddadig is.” Zonder het bindend element
van de religie en geruggensteund door een
verlicht denken meent het individu het
onbedwingbare te kunnen bedwingen. Maar juist
omdat het niet langer erkend wordt, oefent dit
onbedwingbare volgens Bataille zijn
ontluisterende kracht uit. |
|
|
3. Klinken deze woorden uit een
reeds lang verdwenen Parijse studio niet
gedateerd? Zijn we in 2007 niet voorbij aan elke
negatieve reminiscentie aan de religie? Hoewel in
vergelijking met 1994 de religie onmiskenbaar is
teruggekeerd in het publieke domein is het de
vraag of daarmee ook het heilige opnieuw als
religieus, en dat wil zeggen als collectief en
geritualiseerd fenomeen, ervaren kan worden. Met
Bataille kunnen we vermoeden dat de gewelddadige
conflicten die op het eerste gezicht een
religieuze of ideologische oorsprong lijken te
hebben eerder van de onmogelijke verdringing van
het heilige getuigen. Want waar ligt de grens
tussen geïntendeerd en gemotiveerd geweld en
gratuit geweld? Wijzen de extreme gewelddadigheid
en de onmogelijkheid het geweld te beheersen niet
op spookachtige wijze uit naar geweld dat doel op
zichzelf is geworden? Een huiveringwekkende
kracht, die ondanks elke intentie alles en
iedereen meesleept. |
|
4. En doortrekt de huiver, minder
gewelddadig, ook niet ons dagelijkse bestaan?
Getuigen daar niet juist de pogingen van om haar
onschadelijk te maken door haar op te nemen in de
media en koopkrachtplaatjes? Wordt niet op steeds
krampachtiger wijze gepoogd elk besef afhankelijk
te zijn verdrongen? Maar op welke wijze er ook
wordt ingepakt en afgezwakt, ons lichaam roept de
huiver steeds weer op. Zo heeft de in 1994
gesignaleerde lichaamscultus zich virtueel
uitgebreid. Het verlangende lichaam wordt nu
panisch gevormd naar het gefotoshopte beeld
ervan, terwijl die paniek zich uit in
eetstoornissen en depressies, en in de cultus van
het designlichaam die nu ook borstimplantaten
voor mannen aanbiedt. Voortgedreven door de dwang
om steeds amechtiger te consumeren willen we
vergeten dat juist in die jachtigheid zich de
ontzetting en de angst toont. Toch, als als we
goed luisteren horen we op de radio de zwakke
stem van Bataille: “wanneer wij de zin voor
het heilige niet meer bezitten, dan is dat
doordat we bang zijn. We zoeken niet langer
geestdrift of roes, maar zekerheid en gemak.
Eigenlijk zouden we willen leven alsof de dood al
niet meer bestond.” |
|
|
Het boek Het Heilige is van de
persen, maar wacht op een passende
presentatie, waarschijnlijk in Korzo (Den
Haag) en op een nader te bepalen locatie in
Rotterdam. Wie niet op deze officiële
doop wil wachten kan alvast een bestelling
doen via dit email-adres. De kosten,
inclusief verzending: € 17,50.
Medewerkers aan het boekje wordt verzocht op
deze brief te antwoorden en hun huidige
adres door te geven. Dan krijgen ze per
omgaand een presentexemplaar
toegestuurd.
|
Trespassers W september 2007
In het kader van zijn
(zelfbenoemde) stadszangerschap zingt Cor
Gout…
|
… op 26 augustus
in het Depressie Promotie Centrum (DPC),
Polis Art Galery, Van Henegouwenlaan 120,
Rotterdam, begeleid door Victor Snijtsheuvel
(gitaar) en Cor Hoogerdijk (ex-Trespassers
W, percussie). Presentatie: Henri van
Zanten.
… op 3 september
op verschillende plaatsen in Den Haag t.g.v.
een Ode Aan Den Haag Rondgang voor
institutionele beleggers, vanaf 17.00
uur.
Start: Hotel des Indes, finish: Posthoorn.
Geïnteresseerden kunnen stiekem
meewandelen
… op 14 september
met de band Trespassers W (Lukas Simonis,
Nina Hitz, Hayo den Boeft, Peter Bos) in
Cremers, Prinsestraat Den Haag, aanvang
23.00 uur
|
|

Depressie Promotie Centrum
(DPC)
foto: Sébastien Morlighem |
In druk
verschenen of te verschijnen
zangen:
|
Cor Gout, Trespassers W
l’Intégrale, Rytrut, Grenoble,
Frankrijk: alle Trespassers W-teksten in Franse
vertaling met inleiding, voetnoten en volledige
discografie. Illustraties: Ronnie Krepel. Prijs:
€ 23-. Met verzending: € 26- |
|
Cor Gout: Dik Bruynesteyn,
een opscheppertje, maar tussen aanhalingstekens,
Stripschrift 385, augustus 2007: levensverhaal
van Dik Bruynesteyn, met illustraties van de
tekenaar zelf |
|
|
Cor Gout, De stilte die volgt
op het woord, In de Knipscheer, Haarlem: korte
verhalen met illustraties van Nina Roos en een cd
van Gergelijzer (Robert Kroos, Cor Gout)
(verschijnt in het najaar) |
|
Cor Gout, Diederik Gerlach,
Den Haag Ontijdelijk (o.v.), publicatie bij de
expositie Visionair Den Haag, georganiseerd door
Stroom in Den Haag |
|
|
Op cd te
verschijnen:
|
Trespassers W, Vegetable
Man, op: Vegetable Man Project #5 (Ogetti Volanti
Non Identificati, Italië) (verschijnt eind
september) |
|
Trespassers W december 2006
1. Uitgekomen in december
2006:
|

|
 |
Muziek in zwart-wit
gesprekken met pioniers van de lichte muziek
in Nederland
Pia Beck, Martin Beekmans (en de
grote Nederlandse dansorkesten), Eddy
Christiani, Sanny Day (en de Millers), Theo
Ehrlicher (en de Kilima Hawaiians),
Leo Fuld, Harry de Groot, Johnny Holshuysen,
Hans Ninaber, Opera Pietje (en het
Jordaanlied), Frans Poptie, Toby Rix, Gregor
Serban, Marcel Thielemans (en de Ramblers),
Skip Voogd, Frans Wanders (en het Orkest
Malando).
Uitgeverij
Aprilis
Markt 9
5301 AL Zaltbommel
T: 0418 512 088
F: 0418 684 908
info@aprilis.nl
www.aprilis.nl
In veertien gesprekken met muzikanten die in
de jaren dertig het podium van de lichte
muziek betraden, tijdens de oorlog onder
wisselende omstandigheden doorspeelden en na
de oorlog hun carrière voortzetten en
uitbouwden, heeft Cor Gout geprobeerd de
pionierstijd van de jazz en de
amusementsmuziek in beeld te krijgen. Voor
aanvulling op dat (zwart-wit-) beeld zorgden
de uitspraken van Opera Pietje en Skip
Voogd, kenners van respectievelijk de
Jordaanmuziek en de swingmuziek in
Nederland. Laatstgenoemde heeft de auteur
ook van advies gediend bij het uitwerken van
de interviews.
In de gesprekken met de muzikanten lag de
nadruk vooral op het leven met het
instrument: hoe hadden de zangers en
instrumentalisten hun bijzondere talent
ontwikkeld en welke kwaliteiten en
eigenschappen hadden ertoe bijgedragen dat
ze uiteindelijk de top van de Nederlandse
populaire muziek bereikten?
Maar ook de meer persoonlijke ervaringen en
gezichtspunten kwamen ter sprake.
Het boek bevat een keur aan
zwart-wit-foto's, de meeste afkomstig uit de
collecties van de muzikanten
zelf.
|
Auteur: Cor Gout -
isbn 90 5994 144 6
prijs circa € 24,50 144
pagina’s,
illustraties in zwart-wit - gebonden
uitgave, formaat 22 x 22 cm
verschijnt 9 december 2006
Op 12 december 2006 vond de presentatie van
dit boek plaats op de zolder van het Indisch
Restaurant Poentjak op het adres Kneuterdijk
16, in Den Haag.
|
Het programma bestond uit weinig
woorden en veel muziek →
Voor een publiek van alle
leeftijden (van 8 tot 88, liet zich
inschatten!) speelde het Ensemble Zwart-Wit,
bestaande uit John en Annelies van Markwijk,
Peter Bos, Ab Bol en Cor Gout, liedjes uit
de 'zwart-wit'-periode van de Nederlandse
lichte muziek. Voorts viel er te genieten
van gastoptredens van Sanny Day en Martin
Beekmans. ensemblezwartwit.web-log.nl
|
|

Het Ensemble tijdens de
presentatie van het boek
‘Muziek in zwart-wit’ in de bovenzaal
van het Indisch-
Chinees restaurant Poentjak |
2. Mix
Hessel Veldman (musicus, radiomaker) maakte voor
de Concertzender een prachtige mix van het werk
van Alain Neffe en Cor Gout op EE-Tapes: link popart concertzender
|
|
|
3.
Poëtisch Den Haag
Den Haag kent het prachtige festival Dichter aan
huis. Dichters lezen in diverse woningen hun
gedichten voor. Ook in Poëtisch Den Haag
duikt de poëzie op onverwachte plekken op.
Dichters kregen de opdracht om bij een plek in de
stad een nieuw gedicht te maken. Een verrassende
route leidt u langs bekende en onbekende plekken
in die steden. In Den Haag gaat de wandeling van
de hofvijver tot Scheveningen; van de gevreesde
tramtunnel tot aan de Gevangenpoort. Naast
bekende gebouwen en beroemde straten komt u ook
op onbekende plaatsen, zodat u een geheel nieuwe
blik krijgt op Den Haag, die mooie stad achter de
duinen. Alle gedichten in deze uitgave zijn
voorzien van een foto, gemaakt door Jean Paul
Yska. Onder redactie van: Coen Peppelenbos is 4
oktober 1964, te Raalte geboren. Hij is
hoofdredacteur van het literaire blad Tzum. Hij
schreef, samen met Doeke Sijens, Tavenier en
Harde actie en stelde diverse poëtische
rondwandelingen samen.
Bijdragen van:
Mischa Andriessen, Jan Baeke, Carla Bogaards,
Adriaan Bontebal, Maurice Buehler, Bart Chabot,
Jet Crielaard, Remco Ekkers, Henk van der Ent,
Diann van Faassen, Piet Gerbrandy, Ronald
Giphart, Cor Gout, Kees 't Hart, Corrie Joosten,
Anton Korteweg, Max Lerou, Daan de Ligt, Erik
Lindner, Koos Meinderts, Thomas Möhlmann,
Fred Papenhove, John Schoorl, Albertina Soepboer,
Edward van de Vendel, Harry Zevenbergen, Henk van
Zuiden.
|
|

Burgemeester Deetman van Den
Haag neemt het eerste exemplaar van Poëtisch
Den Haag in ontvangst uit de handen van
samensteller Coen Peppelenbos. |
4. Trespassers W in goed
gezelschap!

jaarlijstje uit Heaven, jan'feb 2007, jrg. 9, nr.
1
|
|
Trespassers W juni 2006

Press release:
Any Questions? To arrange an interview?
Contact Mykel Boyd:
Somnimage@aol.com
www.somnimage.com
Somnimage,
PO Box 24,
Bradley, IL 60915
USA
Jef Benech, Disques Mecapop, Villa les
Charmilles, Bois de Cise, 80460 Ault,
France
jef.benech@free.fr,
www.mecapop.org
Available through
Trespassers W for
€ 14,00 outside Europe: $15,50
(including P & P)
|
|
The Noble Folly of
Rock’n’roll
Press release Trespassers W, The Noble Folly
of Rock’n’roll
(Somnimage, SOM 00014)
Somnimage is proud to present the third
and final part of Trespassers W’s
trilogy ‘Sex and Drugs and
Rock’n’roll’, entitled:
The Noble Folly of
Rock’n’roll.
If its predecessors, ‘Sex and the end
of it’ and ‘The drugs we all
need’ were two sides of the same coin,
the former dealing with the exploitation of
the body and the latter with the exaltation
of the mind, then ‘The Folly’
must be the coin itself: the substance which
started it all, the attitude of
rock’n’roll which came with
newly found freedom and independence by
teenagers, once embodied by the like of
Elvis Presley, Roy Orbison and Gene
Vincent.
But The Noble Folly is no return to that
source, no walk down memory lane, it’s
an exploration of fifties
rock’n’roll and a construction
of a new sort of rock-music starting from
there, playing with the language, the
musical patterns and the sounds from way
back when, so that it becomes
2006-rock’n’roll. It took
Trespassers W twenty years to recover the
simpicity, audacity, not so innocent
naivity, corporality and intelligence of
vintage rock’n’roll.
While listening to the new Trespassers W cd
it’s easy to forget all theory and
enjoy the fun of it. My seven year old
daughter is jumping up and down to the sound
of ‘Do the don’t’ all the
time. And putting her to bed she no longer
wants me to sing Roy Orbison’s
‘In Dreams’.
I have to do a version of Trespassers
W’s ‘Roy’ instead.
The Noble Folly of Rock’n’roll
was written for Somnimage by Ronnie Krepel
and Cor Gout, played by Trespassers W (Cor
Gout, Ronnie Krepel, Hayo den Boeft, Bart
Vos) and many guest musicians, recorded and
produced by Lukas Simonis and mastered by
Wim Oudijk.
The art-work was made by Jef Benech.
|
|
1. Nog te verkrijgen: Cor
Gout, Ode aan Den Haag (eigen werk, maar
gebaseerd op de titels van de gedichten in de
gelijknamige bundel van Gerrit Achterberg), uitg.
Achterberg Genootschap, €12 (ter hand),
€14 (over de post) |
|
2. Inmiddels is de
Trespassers-cd ‘The noble folly of
rock’n’roll’ (deel 3 van de
trilogie ‘Sex and drugs and
rock’n’roll’) ook in Nederland
(via De Konkurrent) verkrijgbaar. Per
TW-mailorder: €12 (ter hand), €14
(over de post) |
|
3. In voorbereiding:
a- Cor Gout, Muziek in zwart-wit (Aprilis),
herfst 2006. Over de pioniers van de lichte
muziek in Nederland
b- Ontluisterde Tijd, vijf hoofdstukken over het
heilige (TW 1030), datum van uitgave onbekend
c-Muziek in Den Haag en Scheveningen (TW 1031),
opvolger van ‘Als de kraaien overvliegen
–voetbal in Den Haag en Scheveningen).
Bijdragen (over alle denkbare soorten van muziek,
wel gerelateerd aan DH/SCH) zijn welkom
d- Voordracht/optreden Cor Gout/Jan Borchers
tijdens Gainsbourg-festival in Paradiso,
Amsterdam (23/09/06) |
Trespassers W december 2005
Cor Gout , Ode aan den Haag
Avalon Pers,
Stichting Genootschap Gerrit Achterberg
ISBN: 10:9080731455
ISBN: 13:9789080731455
In opdracht van het Achterberg Genootschap maakte de
Haagse auteur Cor Gout een geheel eigen versie van Gerrit
Achterberg’s Ode aan den Haag. Van de stijl en de
inhoud van Achterberg’s oorspronkelijke versie trok
Gout zich weinig aan. Wel richtte hij zich op dezelfde
lokaties die Achterberg in zijn cyclus bezong, met
uitzondering van het Haagse modehuis De Bonneterie, dat
Achterberg als lokatie wel in gedachten had, maar nooit als
gedicht uitwerkte. Gout doet dat wel en beëindigt op
deze typisch Haagse lokatie zijn eigentijdse, maar niet van
melancholie verstoken Tour de la Haye.
Ode aan den Haag werd gezet uit de Lutetia door de
Avalon Pers te Woubrugge, gedrukt in een oplage van 500
exemplaren op Simili Japon van Van Gelder, en gebonden door
Van Waarden te Zaandam. De cyclus verscheen ter gelegenheid
van de honderdste geboortedag van Gerrit Achterberg.
Ode aan den Haag is ook te bestellen via Trespassers
W
Javastraat 27-a
2585 JP Den Haag
Tel./fax 070-3650865
e-mail: trespassersw@ziggo.nl
Prijs: € 12,50 inclusief verzending
Giro: 5653639 onder vermelding van
‘Ode’.
Zie toe dat Uw naam en adres bij de overschrijving
vermeld staan.
Van Cor Gout verschenen eerder:
→ Trespassers’ Trips (BAAL Producties,
Sittard)
→ Zee/Land (Slibreeks, Kunstuitleen
Middelburg)
→ Noirette (In de Knipscheer)
→ Van Stolkpark, verboden gebied (Valerius
Pers)
→ De Toerentallen Van De Pop, 78-45-16-33
(Aprilis)

 |
Nakraaien
(tijdschrift),
door schrijvers, lezers en de tekenaar van:
Als de kraaien overvliegen-voetbal in Den
Haag en Scheveningen
(TW 1029)
Redactie: Cor Gout ,
Jimmy Tigges, Harry Zevenbergen
Illustratie: Diederik Gerlach
20 pagina’s, formaat A5, omslag in
kleur
Winkelprijs: €2,50
Inkoopsprijs voor winkels: €1,50
inclusief BTW
Postorder: €3,00
|
Trespassers W juli/augustus 2005
Op 15 augustus j.l. is De Konkurrent begonnen met de
distributie voor de BeNeLux van de nieuwe Trespassers W-cd
‘The drugs we all need’ (Somnimage, SOM
00013).
Vanaf 1 september is hij (via Somnimage en zijn Amerikaanse
distributeurs) wereldwijd verkrijgbaar.
Via e-mail is hij te bestellen bij Trespassers W. De prijs
is €14,00 inclusief porto, €12,00 zonder.
 |
|
De
Trespassers W-boekuitgave ‘Als de kraaien
overvliegen –voetbal in Den Haag en
Scheveningen’ is de Haagse boeken-toptien
(non-fictie) binnengevlogen op nummer acht
(Haagsche Courant 1/7/05).
Ook deze uitgave is direct bij Trespassers W
bestelbaar (€18,90 inclusief porto,
€17,50 indien ter hand gesteld ).
|
Haagsche Courant 1/7/05
|
Het boek ‘De toerentallen
van de pop –78, 45, 16, 33’ (uitgeverij
Aprilis, Zaltbommel) van Cor Gout (tekst) en Bas den Boer
(beeld) is inmiddels op vele plaatsen in het land
verkrijgbaar. In Amsterdam o.m. bij Atheneum, in Rotterdam
o.m. bij Donner, in Den Haag o.m. bij Verwijs, Van Stockum,
Houtschild en Buddenbrooks, in Utrecht o.m. bij Broese.
News july/august 2005
On august 15 De Konkurrent (Amsterdam) has started the
distribution for the BeNeLux of the new Trespassers W-cd
‘The drugs we all need’ (Somnimage, SOM
00013).
From september 1 onwards the cd will be worldwide available
through Somnimage and its US-distributors.
For the Netherlands: also available through Trespassers W:
€14,00 including P&P
Rest of Europe: also available through Trespassers W:
€15,00 including P&P
Outside Europe: also available through Trespassers W:
$18,00 including P&P
For information label & cd, see: promo-sheet Somnimage (pdf
format).
Trespassers W-nieuws juni
2005
U I
T N O D I G I N G
(voor pers en genodigden)
Paradiso, 12 mei 2005, 16.00 - 18.00 uur
Presentatie van het boek:
De toerentallen van de
pop
78-45-16-33
auteur: Cor Gout
illustrator: Bas den Boer
vormgever: Christoph Noordzij / Collage
isbn: 90 5994 0636
prijs: 24,50 euro
gebonden
Presentatie van de presentatie: Stan
Rijven
- verder een optreden van Lilani &
Prop
- korte voordrachten van Cor Gout en
Christoph Noordzij
- lichtbeelden van het werk van Bas den Boer
op groot scherm
- een hapje en een drankje van het een en
ander en (hopelijk) een goed gesprek.
Met vriendelijke groet,
Kitty Uijthoven-van Kinderen
Uitgeverij
Aprilis
Markt 9
5301 AL Zaltbommel
T: 0418 512 088
F: 0418 684 908
info@aprilis.nl
www.aprilis.nl
titel: De toerentallen
van de pop,
78-45-16-33
auteur: Cor Gout
illustrator: Bas den Boer
vormgever: Christoph Noordzij / Collage
isbn: 90 5994 0636
prijs: 24,50 euro
gebonden
|
nieuwsbrief juni 2005
De Trespassers W-cd The Drugs We All Need
(Somnimage) heeft vertraging ondergaan, maar aan het eind
van deze maand is hij in Nederland.
The issue of the Trespassers W-cd The Drugs We All Need has
suffered from delay, but will be out in Europe and America
by the end of this month
Het boek van Cor Gout over popmuziek met illustraties
van Bas den Boer, ‘78-45-16-33’-de toerentallen
van de pop (Aprilis) werd op 12 mei jl gepresenteerd in
Paradiso. Er zijn inmiddels diverse recensies op internet
en in dagbladen verschenen. Het boek is in de meeste
boekwinkels in Den Haag te koop en hier en daar verspreid
over het land. Hopelijk ook in België.
De Trespassers W-uitgave ‘Als de
kraaien overvliegen-voetbal in Den Haag en
Scheveningen’, werd op 3 juni jl in
het clubgebouw van HVV gepresenteerd. Onder
leiding van Cees Grimbergen werd een
variété-programma uitgevoerd, met
bijdragen van Adriaan Bontebal, Immetje,
Peter Bos, Frank van den Bos, Cor Gout ,
Chris Willemsen, Hans Steijger, Arend Jan
Heerma van Voss, Jimmy Tigges, Harry
Zevenbergen en Stan Rijven.
Voor gegevens over het boek: zie Info.
|
 |
 |
 |
 |
 |
Trespassers W-news june 2005
The issue of the Trespassers W-cd The Drugs We All Need
has suffered from delay, but will be out in Europe and
America by the end of this month
Trespassers W-nieuws januari 2005
Trespassers W-nieuws januari 2005
De nieuwe Trespassers W cd ‘The Drugs We All
Need’ verschijnt in januari 2005 bij Somnimage
(Illinois, USA). Het art-work is van Ronnie Krepel. De
eerste opnames voor de derde (rock’n’roll-) cd
in de trilogie ‘Sex and drugs and
rock’n’roll’ hebben op 27 en 28 november
2004 plaatsgevonden in Lukas Simonis’ studio in
Rotterdam. En onder diens leiding.
Op 2 december is het boekje Van Stolkpark, verboden
gebied (Valerius Pers) van Cor Gout (verhaal) en Ronnie
Krepel (tekeningen) gepresenteerd in de Bibliotheek van
Scheveningen. Zie attachment voor omslag. Het
boekje is in een aantal Haagse boekhandels te koop, maar
ook te bestellen via Trespassers W, Den Haag, giro: 5653639
onder vermelding van verzendadres en ‘Van
Stolkpark’. Prijs (inclusief verzending):
€14,--

Op 19 december 2004 hebben Harry Zevenbergen en Adriaan
Bontebal namens SUB hun Zevenbal-bundel
‘Bankzitters’ gepresenteerd in de Hagedis in de
Haagse Elandstraat. Het boekje bevat verhalen en kritieken
over de E.K. voetbal in Portugal van de afgelopen zomer.
Bijdragen van o.m de beide samenstellers, Jimmy Tigges en
Cor Gout (‘19 feestjes’).
Een klein aantal hiervan is bestelbaar via Trespassers W,
Den Haag, giro 5653630 onder vermelding van verzendadres en
‘Bankzitters’. Prijs €5,--
Ter gelegenheid van Kerstmis 2004 heeft Jan Borchers van
de groep AU een bijzondere cd uitgegeven met kersnummers,
vooral instrumentaal, maar met één stuk gesproken
woord van Cor Gout daarbij, getiteld ‘Kerst in New
York’.
De cd heet Lost Christmas en is uitgegeven op Snow Records,
2004,
http://www.au-music.org/
In de volgende nieuwsbrief nieuws over een nieuw boek
van Cor Gout (samen met Bas den Boer), ‘De
toerentallen van de pop, 78, 45, 16, 33’ (Aprilis),
een nieuwe cd met liedjes en verhalen over Scheveningen,
getiteld ‘Scheveningen op zich’ (Trespassers W)
en een Haags/Schevenings voetbalboek, getiteld ‘Als
de kraaien overvliegen’ (Trespassers W).
Trespassers W wenst U (jullie) allen een nieuw jaar met
een goede gezondheid, weinig irritaties en goede
vooruitzichten!
Nieuws Trespassers W februari
’04
Trespassers W-nieuws februari 2004
Trespassers W-goednieuws: de
‘Drugs’-CD’ (The Drugs We All Need) is
toe aan mastering door Wim Oudijk en Guus van Leeuwen in
Disco Fair.
Ronnie Krepel en Cor Gout zijn alweer aan de slag met
teksten en composities voor deel 3 van de serie Sex and
Drugs and Rock’n’roll.
Voor de vrijgekomen positie als bassist in het jubileumjaar
2004 (twintigjarig bestaan!) heeft de TW-getrouwe Hayo den
Boeft zich zich gemeld. Welkom terug! Bart Vos en Witte van
der Veen blijven op hun post en Ronnie Krepel ambieert de
positie van non-playing captain. Moge 2004 metterdaad een
jubeljaar worden!
Ieplaan-CD’s nog te koop voor 10
euro, per post: 12 euro.
tekening: Sébastien Morlighem
Trespassers-Lukas Simonis
Trespassers W news february 2004
Trespassers W good news: the
‘Drugs’-CD (The Drugs We All Need) is ready for
mastering by Wim Oudijk and Guus van Leeuwen at the Disco
Fair Studio in The Hague.
Cor Gout and Ronnie Krepel are busy writing the lyrics and
composing the music for part 3 of the trilogy Sex and Drugs
and Rock’n’roll.
For the vacant position of bass player in this jubilee year
(TW has been around for 20 years!) TW-devotee Hayo den
Boeft has reported himself. Welcome back! Bart Vos and
Witte van der Veen stick to their post and Ronnie Krepel
aspires to the job of non-playing captain. May 2004 become
a jubilee indeed!
Ieplaan-CD’s still for sale for 12
euro, including p&p

Attachment drawing: Sébastien
Morlighem
Attachment Trespassers photo: Lukas Simonis

HOME
|
 |