Foto’s: Oscar Smit, Peter Bruyn (1), Wim van de Herik (2), Lukas Simonis (3), Frank van den Bos (4), Bert Vissers (5), Dolf Planteydt (6), Cor Gout met aankondiging van Peter Bos (7), Peter Bos (8), Rob H. Bekker (9), Cor Gout (10), Cor Gout, Frank van den Bos, Peter Bos (11), Jos Ex (12), Uitgever Franc knipscheer, Bert Vissers (13)

Foto’s: Eric de Vries.Nieuwsbrief Trespassers W Januari 2018Extaze

Op 14 september 2017 werd in de Houtrustkerk in Den Haag het 23e nummer van Extaze ten doop gehouden. Het thema van dat nummer was ‘onbereikbaar’.

Anton Simons, docent in klassieke talen, opende de avond met een voordracht over de onbereikbaarheid in het onderwijs: de leraren reiken naar de leerlingen zonder hen werkelijk te kunnen bereiken. Het podium was vervolgens aan twee leden van de Haarlemse band Bender: Bert Vissers en Jos Caspers. Bert droeg eigen gedichten voor en zong en speelde (gitaar en piano), begeleid door Jos op contrabas nummers uit het repertoire van Bender. Na de pauze kwam het duo terug, net als voor de pauze met groot succes. Het tweede deel werd ingeluid door Margriet Westervaarder (gedichten) en vervolgde met een voordracht van Matthijs de Ridder, de schrijver van De eeuw van Charlie Chaplin. Na vertoning van een hilarische scène uit Chaplin’s City Lights – de onthulling van het monument ‘Peace and Property’–,besprak Matthijs deze scène en vertelde hij over het leven en het werk van Chaplin en de opzet van zijn boek.

Extaze 24 (‘Fotografie’) werd op 2 november 2017 gepresenteerd in de Houtrustkerk. Daan Rutten, de eerste spreker van de avond, belichte aan de hand van een reeks foto’s van W.F. Hermans het fotografisch werk van deze schrijver en zijn theorieën over fotografie. Tot aan de pauze verbaasde het duo Boonyi het publiek met een mini-muziektheaterstuk getiteld ‘Apparaat F’. Hans Depelchin acteerde de door hemzelf geschreven tekst en Jonas Bruyneel ondersteunde die met muziek (piano, gitaar), geluiden en een kleine, aanvullende, performance. Aan het eind van de avond zou Jonas terugkomen om Eric de Vries’ film ‘Photographies’ muzikaal, vocaal en met geluidseffecten in te leiden. Hester van Beers had daarvoor het tweede deel van de avond geopend met een tiental bijzondere gedichten. De al genoemde film van Eric de Vries, een ritmisch gemonteerde aaneenschakeling van recent werk, sloot aan bij de expositie van zijn foto’s die in de kerk te bewonderen waren.

Zie ook: www.extaze.nlCover Literair tijdschrift Extaze 23 Extaze in Houtrustkerk
Cover Literair tijdschrift Extaze 20 Extaze in Houtrustkerk19 x Bella en de 20e is zoek

Op 28 september presenteerde uitgeverij In de Knipscheer Cor Gout’s 19-delig gedichtencyclus ’19 x Bella en de 20e is zoek’, verlucht met beelden van Harrie Geelen. De locatie was het sfeervolle Pianino Theater aan de Binckhorstlaan in Den Haag. Na een inleiding van uitgever Franc Knipscheer volgde een voordracht van een groot gedeelte van de cyclus door de auteur, in een muzikaal decor geplaatst door het duo Motabar-Roessler (Sohrab Motabar: geluiden; Leonie Roessler: gitaar). De avond werd besloten met een interview van Peter de Rijk (redacteur van de uigeverij) met Harrie Geelen en Cor Gout.


Cor Gout’s 19-delig gedichtencyclus: 19 x Bella en de 20e is zoek

Links naar fragmenten uit de performance van Motabar-Roessler en Cor Gout:

youtube.com/watch?v=Za7GZ4NXbWc
youtube.com/watch?v=1r65a_ouNUc
soundcloud.com/motabar-roessler/bella-6
Kinderroof en bijzang

Op 28 januari presenteerde Brigitte Spiegeler haar nieuwe poëziebundel Kinderroof en bijzang (In de Knipscheer) in Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam (020-6276295). Naast de dichters Peter WJ Brouwer, Ezra de Haan, Emily Kocken traden bij deze gelegenheid ook Cor Gout en het duo Motabar-Roessler op. Zij brachten het muziektheaterstuk dat zij bij de presentatie van Cor Gout en Harrie Geelen’s 19 x Bella en de 20e is zoek uitvoerden nogmaals ten gehore.

Nieuws over de band Trespassers W:

Mick Magic (M&E) stelde een overzicht samen van bekende undergroundbands uit dertig landen. Trespassers W was een van die bands. Mick koos voor een verzameling van bijzondere opnames: demo’s, live-optredens, radio-sessies, jingles, interviewfragmenten, repetitie-opnames en andere curiosa: bij elkaar 42,5 minuut muziek. Op internet kan het bijbehorend boek gedownload worden en de muziek is via een bij Mick aan te vragen code online te downloaden. Voor meer informatie: Info (29)

Nieuwsbrief Trespassers W juli 2017Extaze

Extaze 19, dat op 6 oktober 2017 werd gepresenteerd in de Houtrustkerk in Den Haag, had als onderwerp: vrouwen die baanbrekend zijn geweest in de Nederlandstalige literatuur.

Charlotte D’Eer (Antwerpen) beet de spits af met een lezing over de dichteres en mystica Hadewijch (13e eeuw) en het project ‘Agents of change: women editors and socio-cultural transformation in Europe’, waaraan zij meewerkt. Joke Linders concentreerde zich in haar bijdrage op de muziekteksten van Annie M.G. Schmidt. Arhur Ebeling (gitaar en zang) en Ronald de Groot (contrabas, zang), bij twee nummers vocaal bijgestaan door Cor Gout, lieten enkele nummers van Annie Schmidt en Harry Bannink (muziek) horen en vertolkten voor de pauze nummers van Billy Holiday. Heidi Koren las haar verhaal De bank voor, waarin een boek van Jip en Janneke een kleine rol speelt. Ingrid Mollema hield een inleiding op de film van Gerard Holthuis, waarin zij ‘de kop’ van Bertha von Suttner beeldhouwt.

Het thema van Extaze 20, de magie van het verlies, werd in de essays in het tijdschrift zelf vooral opgehangen aan de muziek van David Bowie, Lou Reed en Joan Armatrading. De presentatie (8/12/2016) sloot zich daarbij aan door vertolkingen van de in de essays genoemde nummers van deze artiesten. Henk Koorn (gitaar en zang) interpreteerde die nummers op geheel eigen wijze. Laurens te Kate, René Gabriëls, Heleen Rippen, Anton Simons en Cor Gout kondigden de nummers aan, Laurens te Kate en René Gabriëls aan het eind van een wat langere inleiding. Dorien Dijkhuis droeg op aansprekende wijze een aantal gedichten voor. Beelden van Berlijn en stadsgeluiden waren te zien en te horen via de installatie van Marian Meerbeek (beeld) en Marion de Laet (geluid). Meer beeld (film) en geluid (een bijzondere soundtrack) had de beeldend kunstenaar van Extaze 20, Erik Pape, geleverd.

Extaze 21 kende als thema: literatuur die het podium betreedt. En dat deden in de Houtrustkerk (2/3/2017) podiumdichter Nico van Apeldoorn en zijn begeleider op gitaar Dolf Planteijdt, historicus Dick Brongers, cabaretier Fred Florusse, dichteres Naomi Duveen en zanger/pianist/tekstschrijver Hans Steijger. Nico van Apeldoorn en Dolf Planteijdt vulden één set met eigen werk en een tweede met teksten van Lennaert Nijgh. Cor Gout interviewde Dick Brongers over de revue in de Tweede Wereldoorlog, waaop Hans Steijger op gepaste momenten inbrak met anekdotes en liedjes, Fred Florusse belichtte aan de hand van beelden over leven en de carrière van de clown Johan Buziau (1877-1958) en Naomi Duveel verrijkte haar voordracht met bewegingen, waarin zij haar verleden als balletdanseres verried.

In Extaze in de Houtrustkerk 22 (1/6/2017) stond het werk van vijf studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten In Den Haag centraal. Sam Andrea, Lucas van Eeden, Angie Korst, Gerolamo Lucente en Freerk Wilbers hadden de kerk met hun kunst ‘opgesierd’ en hadden voor het programma korte filmpjes gemaakt die door Els kort tot een lopend ‘verhaal’ waren gemonteerd. Hun docent Onno Schilstra vertelde op fim (ook weer: Els Kort) over de schilder Daan van Golden en gaf een indruk van wat het is om aan een kunstacademie te studeren en als kunstenaar te slagen. Ton Mars, beeldend kunstenaar en hoofddocent tekenen aan de ABK Minerva in Groningen, ging vooral in op het werk van Hanne Darboven (1941-2009) en diens grote project Kulturgeschichte 1880-1983. De muziek van de avond werd verzorgd door het duo Motabar-Roessler (Leonie Roessler: elektrische ukelele, Sohrab Motabar: elektronica en vervormende apparatuur), die voor de pauze een instrumentale set speelden en na de pauze de dichteres/zangeres Carmen van Haren begeleidden. Renée van Riessen vertelde over haar poëzie en droeg ook enkele gedichten voor.

Zie ook: www.extaze.nlCover Literair tijdschrift Extaze 19 Extaze in Houtrustkerk
Cover Literair tijdschrift Extaze 20 Extaze in Houtrustkerk
Cover Literair tijdschrift Extaze 21 Extaze in Houtrustkerk
Cover Literair tijdschrift Extaze 22 Extaze in Houtrustkerk

Nieuwsbrief Trespassers W juni 2016Extaze

Tijdens Extaze in de Haagse Kunstkring 15 (8/10/2015) gaven Johanneke van Slooten (lezing met beeld en geluid), Marcel van Eeden (beeld), Giuseppe Minervini (voordracht), Willem ten Voorde (geluidskunst), Nina Roos (action drawing), Erika De Stercke (poëzie) en Tobias Borsboom (piano) acte de présence.

Extaze in Filmhuis Den Haag 16 (15/12/2015) bestond voor het grootste deel uit de vertoning van Pieter Verhoeff’s film Nynke. Na afloop daarvan werd de cineast geïnterviewd door Hans Muiderman en Cor Gout.

Extaze in de Houtrustkerk 17/18 bood een podium aan René ten Bos (lezing), Wim Noordhoek (kort verhaal), Miek Zwamborn (poëzie), Pieter van den Broeke (film), Ada Fesevur (film), Frans Friederich (trompet), Laurence Fish (piano), Cor Gout (zang), Frank van den Bos (piano) en Ronnie Krepel (accordeon, beeldende kunst in de zaal).

De thema’s van de gepresenteerde nummers en dus ook van de nummers zelf, waren respectievelijk: verwantschap, film en zee/water.

Zie ook: www.extaze.nlCover Literair tijdschrift Extaze 15 Extaze in De Haagse Kunstkring
Cover Literair tijdschrift Extaze 16 Extaze in Sociëteit De Vereeniging
Cover Literair tijdschrift Extaze 17 Extaze in Houtrustkerk

Nieuwsbrief Trespassers W september 2015Extaze

Op 15 januari werd het laatste nummer van de jaargang 2014, Extaze 12, ‘De buitenstaander’, gepresenteerd in Sociëteit De Vereeniging. Hoogtepunt van die avond was de veiling van het viltjesproject, waarvoor dieëntwintig beeldend kunstenaars de viltjes, die ze voor Extaze hadden bewerkt, ieder met een door hen gekozen techniek, hadden afgestaan. Veilingmeester Chris Vellinga maakte er een waar spektakelstuk van.
Nummer 13, gebaseerd op het thema ‘echt/onecht’ verscheen op 2 april 2015 en werd op die datum gepresenteerd in De Vereeniging met een programma dat werd afgesloten met een bijzonder verhaal van Klaas Trapman. Omstreeks 1880 publiceerde Dr. Wilhelm Rust, een grote autoriteit op muziekgebied, enige pianosonates van zijn grootvader Friedrich Wilhelm Rust (1739-1796). Deze werken, elk voorzien van een wervende voorrede, verwekten sensatie. Zo vooruitstrevend en rijk aan gehalte… het kon niet anders of hier was een onbekende voorloper van Beethoven ontdekt. Later bleek dat de geleerde kleinzoon deze stukken zwaar gearrangeerd had en veel eigen muziek had toegevoegd. Hoe laakbaar de winstgevende zwendel ook was geweest, veel rumoer is er niet door ontstaan. De sonates van F.W. Rust zijn nu verkrijgbaar in hun oorspronkelijke vorm.
Vijfentwintig jaar geleden overleed de talentvolle Nederlandse schrijver Frans Kellendonk. Om zijn nagedachtenis te eren verzorgde de redactie van Extaze, financieel geholpen door een crowdfunding-actie, een Kellendonk-nummer (14). Op 2 juli 2015 vond de presentatie plaats in Sociëteit De Vereeniging met voordrachten, een film en muziek van componisten die Kellendonk buitengewoon waardeerde: Purcell, Brahms en Bob Dylan. Eimi Witmar (zang) en Klaas Trapman (piano) brachten drie aria’s van Purcell ten gehore. Klaas Trapman speelde van Brahms ‘Intermezzo opus 117:3’ en Trespassers W (Ronnie Krepel, Cor Gout) speelden twee nummers van Bob Dylan in een Nederlandse vertaling (‘Zo ontzettend 4th Street’ en ‘Vaarwel Angelina’).Cover Literair tijdschrift Extaze 12 Extaze in Sociëteit De Vereeniging
Cover Literair tijdschrift Extaze 13 Extaze in Sociëteit De Vereeniging
Cover Literair tijdschrift Extaze 14 Extaze in Sociëteit De Vereeniging

 

Nieuwsbrief Trespassers W oktober 2014Extaze

Begin juni verscheen het tiende numer van Extaze. Het thema was: zomersporten. Marc Van den Bossche, Theo Bollerman en Arjen Duinker/Wim Noordhoek schreven de essays voor dit nummer. De presentatie van Extaze 11 vond plaats in Pulchri op 5 juni. Het was ons afscheid van de Weisenbruchzaal in Pulchri Studio.
Begin oktober kwam het elfde nummer van de persen. het onderwerp voor deze uitgave was: mystiek. Zowel de essays (van Jaap Goedegebuure, Wouter Kusters, Marlies De Munck en Arnold Heumakers) als ook de verhalen en poëzie wierpen licht op dit thema. De presentatie vond voor de eerste keer plaats in Sociëteit De Vereeniging in de Kazernestraat te Den Haag.Cover Literair tijdschrift Extaze 10 Extaze in Pulchri 10
Cover Literair tijdschrift Extaze 11 Extaze in Pulchri 11Korenblauw

Op 26 oktober werd het boek Korenblauw met verhalen van Cor Gout en tekeningen van Hélène Penninga gepresenteerd in de bovenzaal van café-restaurant Schlemmer in de Lange Houtstraat te Den Haag.


Korenblauw door Cor Gout
Nieuwsbrief Trespassers W maart 2014Extaze

Op 7 november 2013 verscheen het achtste nummer van Extaze, getiteld 'De biograaf'. Op die datum vond in Pulchri de presentatie van die uitgave plaats, met optredens van Bart Slijper, Vic van de Reijt, Max Douw en Diederik Gerlach.
Op 27 februari 2014 werd in Pulchri Extaze 9 (thema: 'jeugd') gepresenteerd met optredens van Marco Martens, Stefan Serneels, Esther Didden, Henk Oosterling, Karel de Rooij, Dan Lefay en David Severins.Cover Literair tijdschrift Extaze 7 Cover Literair tijdschrift Extaze 8
Extaze in Pulchri 7 Extaze in Pulchri 8
Cover Literair tijdschrift Extaze 9 Extaze in Pulchri 9Volkspaleis - Trespassers W-Avond
De Constant Rebecqueplein 20
(informatie op www.volkspaleis.org)


28 september 2013: Trespassers W Avond
Onder de titel De elektriciteit van de grote stad heeft Trespassers W (Cor Gout) een programma samengesteld waarin vertegenwoordigers van verschillende disciplines bij elkaar zijn gebracht. Er zal door de combinatie van onderdelen deze avond in feite een soort Gesamtkunstwerk ontstaan, waarbij de grote stad, in het bijzonder de stad Berlijn, elektriciteit en de locatie (de E.On Centrale) waar het Volkspaleis plaatsvindt uitgangspunten vormen.
De tweeledige betekenis van het woord 'elektriciteit' in de zin van energie voor praktisch gebruik en overdrachtelijke spirituele energie is deze avond terug te vinden in een aantal werken. Zo vindt een performance van beeldend kunstenaar Barney de Krijger plaats met als onderwerp stroom en elektriciteit en is een lichtshow van Mike Rijnierse en Willem Marijs te zien. Louis Kanneworff houdt daarnaast een lezing over de geschiedenis van elektriciteit in Den Haag.
De stad Berlijn komt in diverse bijdragen aan de orde. Van kunstenaar Diederik Gerlach is bijvoorbeeld een panorama van deze stad  te zien dat bestaat uit een reeks bewerkte foto's en tekeningen, die op de wand zal worden geprojecteerd. Dichter Rob H. Bekker draagt de gedichtencyclus Berlijnse wals voor en de band Trespassers W brengt muziek vanuit Berlijn ten gehore.Optredens:

Esther Didden dichter en student filosofie
Barney de Krijger performance-kunstenaar en bouwer van installaties
Louis Kanneworff energie-adviseur en onafhankelijk onderzoeker
Rob H. Bekker dichter en zanger
Mike Rijnierse en Willem Marijs  beeldend kunstenaars
Glas/Seraphim Dorien Meijsing, Miranda Visser en Britt Horstink
Bob Lens
Fluxus kunstenaar
Harold Verra
beeld&geluid manipulatie
Diederik Gerlach beeldend kunstenaar
Robert Kroos geluidskunstenaar en DJ
Trespassers W band bestaand uit Cor Gout, Ronnie Krepel , Hayo den Boeft en Peter Bos
Angelika Hasse schilder en grafisch ontwerper
Alex Verduijn den Boer schilderij De asplaag

Nieuwsbrief Trespassers W maart 2013Extaze

Op 18 april 2013 zal het zesde nummer van Extaze worden gepresenteerd in Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag (Extaze in Pulchri 6). Dit extra dikke nummer is geheel gewijd aan Louis Couperus die dit jaar hondervijftig jaar geleden in Den Haag werd geboren. Extaze 5 verscheen in december 2012 en werd op de avond van Gedichtendag (31/1/2013) in Pulchri gepresenteerd. Het muzieknummer Extaze 4 werd op 13 september 2012 in Pulchri ten doop gehouden.


Pandora Magazine is een tijdschrift voor kunst en literatuur vanuit een Haags perspectief

Pandora

In Pandora, tijdschrift voor kunst en literatuur, jrg. 2, nummer 1, staat o.m. een verhaal van Cor Gout over de Haagse fotograaf/fotowinkelier Roberto Antinao. Het blad oogt als een glossy, maar gaat inhoudelijk de diepte in. Geen glossy (=glad) glossy dus.

Contact: pandora.uitgeverij@gmail.com; 06-51072457


Nieuwsbrief Trespassers W juli 2012

Extaze

In april verscheen het 0-nummer van het Literair Tijdschrift Extaze. De presentatie van dit nummer vond plaats ten huize van Trins Snijders aan de Stille Veerkade. Nummer 1 kwam eind september 2011 in de winkels en werd ten doop gehouden tijdens het eerste literaire café Extaze in Pulchri (20 oktober 2011). Extaze 2 verschijnt half januari en zal al te koop zijn op Winternachten/Writers Unlimited, waar zes Extaze-schrijvers van zich laten horen en zien in Filmhuis zaal 7 (lees verder onder ‘Extaze podium op Writers Unlimited’).

Extaze 2 verscheen half januari 2012 en was voor het eerst te koop tijdens Winternachten/Writers Unlimited, waar zes Extaze-schrijvers van zich lieten horen in Filmhuis zaal 7. Een week later (26/1) vond de officiële presentatie van dit nummer plaats in Pulchri. Het derde nummer (met als thema 'oorlog') werd op 10 mei 2012 ten doop gehouden in de Weissenbruchzaal van Pulchri (Extaze in Pulchri 3). Het vierde nummer van Extaze zal begin september uitkomen en op de dertiende van die maand in Pulchri worden gepresenteerd.

Abonneren:
De eenvoudigste manier is via een mailtje naar redactie@extaze.nl met daarin uw aanmelding als abonnee en uw naam en adres. U ontvangt dan van ons een rekening.
Officieel wordt ieder nummer van Extaze gepresenteerd tijdens het driemaandelijks literair café 'Extaze in Pulchri' (Lange Voorhout 15, Den Haag. Aanvang 20.00 uur, deuren open om 19.30 uur)
Website van Extaze: www.extaze.nl


Extaze podium op Writers Unlimited

Op de vrijdagavond van het Writers Unlimited festival (20/1) presenteert Extaze in zaal 7 van het Filmhuis een aantal bijzondere nieuwe Haagse schrijvers. Opvallend is dat veel van deze schrijvers in meer dan één discipline actief zijn en dat ze dat op deze avond ook op het podium zullen laten zien. Zo zal Nina Roos voordragen en tekenen, Ronnie Krepel zingen en voorlezen, Theo van der Wacht tango dansen en voordragen, Hugo Wapperom voorlezen en foto´s tonen. Tot slot zijn er met Gertrude Kunze en Murat Tuncel ook nog twee schrijvers die ´slechts´ voorlezen. Aanvang: 22.45 uur.

Filmhuis
20 januari 2012
Aanvang: 22.45 uurDe muziek van het huis

In juni 2012 verscheen de nieuwe gedichtenbundel van Cor Gout: De muziek van het huis. Het boek werd vormgegeven door Els Kort en uitgegeven door In de Knipscheer in Haarlem. Prijs: € 14,50, per post verstuurd: € 16,50.


Bestellingen via: indeknipscheer@planet.nl of: trespassersw@ziggo.nl

 

 

 

Nieuwsbrief Trespassers W juni 2011


 

Extaze

Extaze, Literair Tijdschrift (Stichting Trespassers W/Uitgeverij In de Knipscheer)
Het 0-nummer van Extaze verscheen eind april 2011 en bevat bijdragen van:
Tom Dommisse, Kees Schuyt, Paul Steenhauer, Gertrude Kunze, Kees ‘t Hart, Wim Noordhoek, Gilles Boeuf, Tjalie Robinson, Wim Willems, F. van den Bosch, Kees Ruys, Peter J. van Dijk, Willem Bijsterbosch, Cor Gout, Yolande de Kok, Jan-Hendrik Bakker, Nicolette Smabers, Rob H. Bekker, Didi de Paris en Marcel van Eeden (tekeningen).
Redactie: Cor Gout en Els Kort (vormgeving); eindredactie: Cor Gout, Kees Ruys; medewerkers: Jan-Hendrik Bakker, Wim Willems, Wim Noordhoek, Kees ‘t Hart. Kees Ruys en tot en met het 0-nummer: Nicolette Smabers.
Het 1e nummer verschijnt in september 2011.

 
Het Sprookje van Houtrust

Het Sprookje van Houtrust, Scheveningen Holland Sport 1954-1972,
Muzee Scheveningen,
expositie met (bewegende) beelden, geluiden, objecten, documenten en een speciale krantuitgave (‘De Sportgids’), 4/6/2011-11/9/2011.

 

Samenstelling en redactie: Cor Gout.
Mmv Hans de Jager (verzamelingen) en Noclichés (vormgeving)

 

   
      


Nieuwsbrief Trespassers W oktober-november 2009

Zondag 25 oktober, 14:00 uur:
Optreden Gekruld Haags (zie onder).
Vrijdag 6 november, 17:00 uur: Presentatie (met verrassingen) van de leporello ‘Frederik Hendriklaan’, getekend door Loes Peters met een begeleidende tekst van Cor Gout. Plaats: Tasty, hoek Frederik Hendriklaan-Prins Mauritslaan Een aparte uitnodiging volgt.     Informatie over de Trespassers W-2xcd ‘Dummy’, een uitgave van Mécanique Populaire (Frankrijk), desgewenst via hier te verkrijgen.  


Nieuwsbrief Trespassers W juli 2009

 

DUMMY

In het Britse muziekweekblad Melody Maker van 27/8/1988  besloot criticus (en muzikant) Simon Turner zijn bespreking van de Trespassers W-dubbel-lp ‘Dummy’ met de volgende woorden:

“They illuminate known reality. TW seem to embody and justify the idea that insanity is wisdom. In this they recall Joseph Beuys, and before him, the Dadaists’ “anti-art”. TW share with them a love of life that is currently also baffled and horrified-and counters its own confusion with nonsense and irrational ritual.”

Mede door het enthousiasme van pers en publiek in Engeland was de plaat binnen drie maanden uitverkocht en sinds eind 1988 niet meer verkrijgbaar.
Nu, in de zomer van 2009, heeft het Franse label Mecanique Populaire de plaat opnieuw uitgebracht, op cd. Het schijfje maakt deel uit van een fraai uitgevoerd boekwerk met daarin teksten, informatie, foto’s, tekeningen en nog een tweede cd, waarop bijdragen van de groep aan diverse compilaties zijn verzameld (1987-1991).

De uitgave kost € 15,00 (winkelprijs). Voor verzending in Nederland komt daar €2,00 en voor de rest van Europa €3,00 bij.

Bestellingen zijn mogelijk via het Trespassers W-emailadres.

 

Gekruld Haags

In september gaat ‘Gekruld Haags’ van start, een gevarieerd programma met vertellingen (van Cor Gout) en liedjes (geschreven, gearrangeerd en uitgevoerd door Cor Gout, John van Markwijk en Peter Bos). Hoewel de promotie voor het programma nog op gang moet komen is van verscheidene kanten al interesse getoond.

Plat-Haags is uit, gekruld Haags is in, zoveel is duidelijk!

Cor Gout, John van Markwijk en Peter Bos brengen als ‘Gekruld Haags’ een repertoire ten gehore dat volledig betrekking heeft op de stad Den Haag. Den Haag is niet alleen een inspiratiebron voor het zingen in plat Haags, maar heeft een veel rijkere culturele historie, waaruit zij graag putten.

Het repertoire bestaat uit typisch Haagse liedjes en liedjes over Den Haag. Het is samengesteld uit zowel bewerkte nummers als eigen composities, zoals een eigen versie van Patsy van Hagenaar Rein de Vries, een vertaling van Venus met de levensgeschiedenis van Robbie van Leeuwen en een blues over de Boekhorststraat. De muziek wordt telkens in- en uitgeleid door rasverteller Cor Gout, die boeiend kan vertellen over bekende en vooral minder bekende Haagse plaatsen en gebeurtenissen, alles volgens de globale verdeling 2/3 muziek en 1/3 gesproken woord. Het totale optreden duurt circa 1 uur, te verdelen over bijvoorbeeld twee tot drie inpasbare sets.

Het accent ligt dus bewust niet op het plat Haags, maar meer het ‘andere’ Den Haag dat vaak zo onderbelicht blijft. Muziek en vertellingen zijn echter toegankelijk en voorzien van voldoende knipogen.

Cor, Peter en John speelden reeds samen in het Ensemble Zwart Wit. Cor en Peter in Trespassers W en Peter en John in De Ideale Schoonzonen. Tezamen hebben zij een zeer lange bühne-ervaring. Cor Gout is is auteur, muzikant en uitgever. Hij schreef gedichten- 
en verhalenbundels en diverse boeken over muziek. Voorts was hij uitgever/samensteller van een reeks boeken over Den Haag en Scheveningen. Met zijn band Trespassers W oogstte hij vooral succes in het buitenland, waar de meeste platen/cd's van die groep werden 
uitgebracht en succesvolle tournees werden afgewerkt.

De muziek is met meerstemmige zang, gitaren, slagwerk en mogelijk piano vrijwel akoestisch, waardoor het volume binnen de perken blijft.


Nieuwsbrief Trespassers W oktober 2008

Op zaterdag 11 oktober a.s. vindt tussen 14.00 en 17.00 uur in de Boekhorststraat het BOEKhorststraatfestival plaats (gratis toegang). Voordrachten en muziek van Wim de Bie (o.v.) t/m Chuck (zie plaatje: illustratie van Diederik Gerlach uit ‘En dan nu de Polonaise’). Ook optredens van Cor Gout met John van Markwijk samen en van Harry Zevenbergen (de gehele redactie van ‘En dan nu de polonaise’).
Want ja: het grote muziekboek voor Den Haag en Scheveningen is uit: ‘En dan nu de polonaise’, voor € 54,50 te koop in iedere Haagse boekwinkel (en buiten Den Haag in ieder geval op bestelling verkrijgbaar) of voor € 50,00 direct via Trespassers W. 564 pagina’s tekst, foto’s en illustraties in een fraaie, harde kaft bijeengehouden. Beschrijvingen en recensies van de presentatie in de Koninklijke Bibliotheek (5/9 j.l.) en van het boek zelf zijn te vinden via Google zoek: En dan nu de polonaise. Een mooie bespreking van Aad van der Ven stond in Den Haag Centraal van 2/9 j.l.

In de planning: Polonaise-presentaties her en der in Den Haag. Nadere informatie volgt.


Ook nog verkrijgbaar via boekhandel of Trespassers W: Het Heilige: interviews over dat onderwerp met schrijvers, kunstenaars en filosofen van naam, met een fotoreeks van Katje Vercouteren die ook de (bijzondere) vormgeving voor haar rekening nam.

 


illustratie van Diederik Gerlach uit "En dan nu de Polonaise"Nieuwsbrief Trespassers W juni 2008

Op zondagniddag vanaf 15.00 zal de presentatie plaatsvinden van het  boek 'De stilte die volgt op het woord' (uitgeverij In de Knipscheer)  in Boekhandel Buddenbrooks, Noordeinde 160, Den Haag.
Het zal tevens de laatste literaire salon/presentatie van deze  bijzondere boekwinkel zijn.
De toegang is gratis en er zullen optredens zijn van Didi de Paris en Gergelijzer (Robert Kroos, Cor Gout). Verder exposeert Nina Roos de originelen van haar tekeningen die in het boek zijn afgedrukt. Het  boek bevat verhalen van Cor Gout, tekeningen in kleur en zwart-wit  van Nina Roos en een cd van Gergelijzer.

Vooruitzicht:
De presentatie van het boek 'En dan nu de polonaise -muziek in Den  Haag en Scheveningen' onder redactie van Cor Gout, John van Markwijk  en Harry Zevenbergen zal plaatsvinden op 5 september 2008 om 18.00 in  het Nederlands Muziek Instituut (in gebouw van de K.B.). Dit feest  zal worden georganiseerd door het Nederlands Muziek Instituut en de  uitgeverij Trespassers W.
Nadere informatie hierover volgt.

 Nieuwsbrief Trespassers W mei 2008

 

Wie de boeiende presentatie van het Heilige-boekje in Arminius, Rotterdam, heeft gemist (met Piet Molendijk, Henk Oosterling, Harry Haarsma en Laurens te Kate) biedt de Stichting Maldoror (Anthony Blokdijk) ism de Stichting Ruimtevaart een herkansing op 9 mei, vanaf 20.00 uur in De Ruimtevaart, Loosduinseweg 9, Den Haag. Alleen al de moeite van het komen waard om de Belgische essayist en dichter Didi de Paris weer eens aan het werk te zien. Maar ook de rest van het programma biedt volop verrassingen.
Het boekje Het Heilige, Ontluisterde Tijd, zal op de avond te koop zijn voor de gereduceerde prijs van € 15,00

 Binnenkort:

Red. Cor Gout, John van Markwijk, Harry Zevenbergen, En dan nu de polonaise –muziek in Den Haag en Scheveningen (TW 1032))
Cor Gout, De stilte die volgt op het woord: verhalen; met tekeningen van Nina Roos en een cd van Gergelijzer (In de Knipscheer).
  


Nieuwsbrief Trespassers W april 2008

Op woensdag 16 april wordt vanaf 20.00 uur de Trespassers W-uitgave ‘Het Heilige –Ontluisterde Tijd-‘ gepresenteerd in het Denkcafé te Rotterdam.

Persbericht:

Rotterdams Denkcafe:
Het heilige in de stad
Boekpresentatie Cor Gout:  “Het Heilige -ontluisterde tijd-”

De stad wordt van oudsher gezien als een plek van normverval, waar het wereldse de overhand heeft. Hoewel de waarde van religie voor veel mensen is afgenomen, blijven mensen behoefte hebben aan het heilige. De filosoof Georges Bataille vindt deze onder meer in de roes, het exces en de overschrijding van grenzen. Na een inleiding over het werk van Bataille door Piet Molendijk zullen kunstenaars en filosofen vertellen wat voor hén het heilige in deze tijd is. Dit is de presentatie van het boek “Het Heilige -ontluisterde tijd-", gebaseerd op een reeks radioprogramma’s van Cor Gout. Met o.a. Henk Oosterling, Laurens Ten Cate, Katja Vercouteren en Harry Haarsma.
Het Denkcafé is een samenwerking tussen Arminius en Studium Generale van de Erasmus Universiteit Rotterdam:


Woensdag 16 april / 20.00-22.00 uur
toegang gratis
Arminius Museumpark 3 www.arminius.nu
Wie niet in staat is de avond bij te wonen kan het boekje à € 17,50 (incl. verzending) bestellen bij Trespassers W via dit emailadres: Trespassers W
Ook nog te bestellen (via dit emailadres: Trespassers W):
-Den Haag Ontijdelijk. Prachtige kleurentekeningen van Diederik Gerlach met teksten van Cor Gout (€ 35 incl. verzending)
-The Vegetables Man project vol.5 (Yellow Shoes Records, cd, Italië): 20 verschillende interpretaties van Syd Barrett’s ‘Vegetable Man’ door groepen uit Duitsland, Italië, Zweden, Nederland, Australië, België en de USA, waaronder een versie door Trespassers W (€ 5,00 incl. verzending).
 


Tony Blokdijk is voornemens een Haagse presentatie van het ‘Heilige-boekje’ te organiseren. Mededelingen hierover in de volgende nieuwsbrief.

Het boek ‘En dan nu de polonaise –muziek in Den Haag en Scheveningen-‘ staat gepland voor mei 2008.

Nieuwsbrief Trespassers W december 2007/januari 2008

In deze nieuwsbrief uitgebreide informatie over Stroom Travels (16/12), binnenkort op dvd, het boek Den Haag Ontijdelijk van Diederik Gerlach en Cor Gout, en Trespassers W presenteert: Het Heilige Ontluisterde Tijd, de eerste uitgave in de TW-archiefreeks.

Informatie kort:

’Intégrale, de verzamelde Trespassers W-teksten van Cor Gout, vertaald in het Frans, met tekeningen van Ronnie Krepel, uitgegeven door Rytrut in Grenoble (incl. verzending: € 25)
The Vegetable Man project vol. 5 (Yellow Shoes Records-cd, Italië) met daarop een Trespassers W-versie van van Syd Barrett’s Vegetable Man (incl. Verzending: € 7,00) Bestellingen via e-mail Trespassers W
   
Bij Insane (alainneffe@yahoo.fr): -This is an insane insane world (wsdp 114: op vinyl) mmv Cor Gout  
STROOM TRAVELS - 'Den Haag, archief van herinneringen' door Cor Gout


zondag 16 december 2007, 11.00-18:00 uur vertrekpunt en eindpunt: Stroom Den Haag, Hogewal 1-9 kosten per deelnemer: € 25, inclusief late afternoon tea/lunch reserveren verplicht via 070-3658985, info@stroom.nl of www.stroom.nl  
   
Dansschool Van der Meulen-Wesseling

Plaatsen in de stad zijn bewaarplaatsen van herinneringen, zoals archiefmappen, dagboeken en fotoalbums dat zijn. Die herinneringen kunnen persoonlijk zijn, maar ook collectief. ‘Jouw verhaal’ kan aansluiten bij dat van anderen, bij fragmenten uit boeken, bij beelden uit films, bij ‘verhalen die de ronde doen’. De verhalen die horen bij een plek stapelen zich dan op en vanaf die ‘verhoging’ ontstaat een beeld dat meer is dan individueel, toevallig en van voorbijgaande aard. Je hebt het idee dat je door de materie van de plek heenkijkt en zijn ziel ontwaart.

Cor Gout heeft in liedjes, gedichten en verhalen over Den Haag de ziel van diverse locaties proberen te doorgronden. Daarvoor begaf hij zich willens en wetens in een gemeenschap van literaire verhalenvertellers als Achterberg, Couperus, Bordewijk en Van Eeden, maar ook bij familieleden, vrienden en hem verder onbekende Hagenaars legde hij zijn oor te luisteren. Al even bewust was hij zich van het feit dat zijn 'zielsbeschrijvingen' nooit volledig konden zijn. Want natuurlijk bestaan er verhalen die hij niet kent en vanzelfsprekend is met zijn beschrijving van plekken in Den Haag de uitwisseling van verhalen niet gesloten. De Stroom Travel die op 16 december onder zijn leiding zal plaatsvinden kan dan ook gezien worden als een poging zijn Haagse beschrijvingen en verdichtingen uit te breiden met verhalen van anderen en ze daaraan te toetsen. In dit geval zijn 'die anderen' de deelnemers aan de reis, waaronder enkele speciaal genodigden.

Bij Stroom, het startpunt van de reis, kunnen de reizigers de tentoonstelling ‘Eilandenrijk, een zoektocht naar de culturele ziel van Den Haag' bezichtigen. In het bijzonder wordt stilgestaan bij het door Cor Gout en Diederik Gerlach ingerichte kabinet op deze tentoonstelling. Dit kabinet sluit aan bij het boek 'Den Haag Ontijdelijk' (tekst: Cor Gout, tekeningen: Diederik Gerlach) en vormt het startsein van de Travel. In de bus en tijdens uitstapjes bij verschillende locaties zal Cor Gout voordragen uit eigen werk.

Uitstapjes zullen worden gemaakt bij:

de Passage
Florencia
Dansschool Van der Meulen-Wesseling, Laan van Meerdervoort 50b
De plek waar zich vroeger de Haagse Dierentuin bevond (en waar zich nu het Provinciehuis bevindt)
De Scheveningseweg (halverwege Den Haag en Scheveningen)
Tijdens het bezoek aan Van der Meulen-Wesseling (voorheen Gaillard-Jorissen) aan de Laan van Meedervoort is het dansbedrijf in actie te zien en tussen die bedrijven door zal de heer B. Wesseling iets vertellen over de geschiedenis en de architectuur van de dansschool. Op de plek waar zich vroeger de Haagse dierentuin bevond zal Louis Kleyweg, auteur van het boek 'Herinneringen aan de Haagsche Dierentuin, een begrip in oud Den Haag', de deelnemers een beeld schetsen van de verdwenen dierentuin.

De bus zal tenslotte door het Van Stolkpark rijden en zijn bestemming vinden bij de villa Pretty Home (Van Stolkweg 4), waar een voornaam deel van Cor Gout’s novelle 'Van Stolkpark, verboden gebied' is gesitueerd. In de villa krijgen alle reizigers de gelegenheid hun eigen verhaal te doen over plaatsen of gebeurtenissen in Den Haag die zij beschouwen als typisch Haags, karakteristiek voor Den Haag of 'ontijdelijk' Haags (specifiek Haags, niet aan tijd gebonden). Wim Willems zal in de villa aanwezig zijn om iets te vertellen over zijn projecten 'Stadskind' en 'Plekken van herinnering' (i.s.m. ADHC). In de villa wordt een uitgebreide thee en late lunch geserveerd. Het verhalend samenzijn wordt op video opgenomen door Paul Klaui en later tot een korte film gemonteerd. Uiterlijk 18.00 uur eindigt de reis bij Stroom Den Haag.

Stroom Travels worden begeleid en samengesteld door mensen met een bijzondere visie op de stad. Dit resulteert in unieke reizen door Den Haag waarbij het publiek de stad vanuit een ongekende gezichtshoek kan bekijken en op een verrassende manier kan ervaren. De Stroom Travels worden mede mogelijk gemaakt dankzij het Stimuleringsfonds voor Architectuur.

Stroom Den Haag richt zich vanuit beeldende kunst, architectuur, stedenbouw en vormgeving op de stedelijke omgeving.
Tel: 070 3658985    Email: info@stroom.nl    Website: www.stroom.nl


Den Haag Ontijdelijk

Wat is ‘typisch Haags’ in de ogen van Hagenaars uit het heden en het verleden, van welke gezindte en van welke rang of stand dan ook?
Het schitterend door Klaus Baumgärtner vormgegeven boek Den Haag Ontijdelijk probeert op deze vraag een antwoord te geven aan de hand van korte teksten van Cor Gout en tekeningen van Diederik Gerlach.
In zijn teksten wisselt Gout van gedachten met schrijvers als Bordewijk, Couperus, Van Eeden en Hotz, legt hij zijn oor te luisteren bij ‘de man in de straat’ en verstaat hij zich met eerder door hem gepubliceerde teksten of nog onuitgegeven dagboekaantekeningen.
Het resultaat zijn stapelingen van verhalen en gedachten die uitzicht bieden op een levendig panorama van Den Haag.
Diederik Gerlach heeft dat vergezicht uitgewerkt in een reeks onvervalste stadsikonen. De details binnen zijn werk leiden tot overpeinzingen, maar doen de beschouwer ook glimlachen. De chargeringen in zijn voorstellingen van mensen en dingen worden gedempt door de grijstinten binnen de kleuren van zijn tekeningen, waarin het groen van Den Haag, van zijn bossen en parken, overheerst.
Wie belangstelling koestert voor het karakter van Den Haag kan zijn eigen visie toetsen aan de teksten en tekeningen in dit bijzondere boek. De betekenissen die in beide zijn opgeslagen liggen niet vast. Ze zijn voorzien van openingen waarin andere verhalen, gedachten en ideeën hun plaats kunnen vinden.

Ook het in het boek afgedrukte essay van Philip Peters kan als zo’n ‘invulling’ of ‘aanvulling’ worden gezien.        
 

Trespassers W presenteert: Het Heilige –Ontluisterde Tijd, vormgegeven door Katja Vercouteren, Trespassers W archiefreeks # 1 (TW 1031)

Voorbij het heilige?

Piet Molendijk

 
1. Wonderlijk, hoe een serie radioprogramma’s uitgezonden in 1994, anno 2007 zo’n actualiteit blijkt te hebben verkregen. Eerder dan vast te stellen dat de kunstenaars, filosofen, wetenschappers en schrijvers die aan het IKON-programma ‘Ontluisterde tijd’ hebben meegewerkt met vooruitziende blik spraken, hebben gebeurtenissen in de sindsdien verlopen jaren hun woorden bevestigd. En daardoor winnen de verhalen en analyses van toen aan kracht. Een hele korte begripsgeschiedenis ter illustratie. In zijn baanbrekende studie Das Heilige uit 1917 heeft Rudolf Otto laten zien dat de ontzetting die de mens ooit heeft gevoeld in de afgrondelijke ervaring van zijn totale afhankelijkheid tegelijk zijn geboorte was. Veel later nam deze angst, hoe huiveringwekkend ook, kleur en vorm aan in de in gemeenschap beleden religies.     2. De collectieve ritualisering van het heilige in de religieuze extase, roes en feesten is met de secularisatie verloren gegaan. Georges Bataille zegt in het begin van de jaren vijftig in de radiotoespraak die de aanleiding voor de IKON-serie vormde: “Ik denk dat het heilige gestorven is aan een te hoge verheffing van de geest, die zelf bestaat uit een onbedwingbare angst voor wat fascinerend en gewelddadig is.” Zonder het bindend element van de religie en geruggensteund door een verlicht denken meent het individu het onbedwingbare te kunnen bedwingen. Maar juist omdat het niet langer erkend wordt, oefent dit onbedwingbare volgens Bataille zijn ontluisterende kracht uit.    
 
3. Klinken deze woorden uit een reeds lang verdwenen Parijse studio niet gedateerd? Zijn we in 2007 niet voorbij aan elke negatieve reminiscentie aan de religie? Hoewel in vergelijking met 1994 de religie onmiskenbaar is teruggekeerd in het publieke domein is het de vraag of daarmee ook het heilige opnieuw als religieus, en dat wil zeggen als collectief en geritualiseerd fenomeen, ervaren kan worden. Met Bataille kunnen we vermoeden dat de gewelddadige conflicten die op het eerste gezicht een religieuze of ideologische oorsprong lijken te hebben eerder van de onmogelijke verdringing van het heilige getuigen. Want waar ligt de grens tussen geïntendeerd en gemotiveerd geweld en gratuit geweld? Wijzen de extreme gewelddadigheid en de onmogelijkheid het geweld te beheersen niet op spookachtige wijze uit naar geweld dat doel op zichzelf is geworden? Een huiveringwekkende kracht, die ondanks elke intentie alles en iedereen meesleept.     4. En doortrekt de huiver, minder gewelddadig, ook niet ons dagelijkse bestaan? Getuigen daar niet juist de pogingen van om haar onschadelijk te maken door haar op te nemen in de media en koopkrachtplaatjes? Wordt niet op steeds krampachtiger wijze gepoogd elk besef afhankelijk te zijn verdrongen? Maar op welke wijze er ook wordt ingepakt en afgezwakt, ons lichaam roept de huiver steeds weer op. Zo heeft de in 1994 gesignaleerde lichaamscultus zich virtueel uitgebreid. Het verlangende lichaam wordt nu panisch gevormd naar het gefotoshopte beeld ervan, terwijl die paniek zich uit in eetstoornissen en depressies, en in de cultus van het designlichaam die nu ook borstimplantaten voor mannen aanbiedt. Voortgedreven door de dwang om steeds amechtiger te consumeren willen we vergeten dat juist in die jachtigheid zich de ontzetting en de angst toont. Toch, als als we goed luisteren horen we op de radio de zwakke stem van Bataille: “wanneer wij de zin voor het heilige niet meer bezitten, dan is dat doordat we bang zijn. We zoeken niet langer geestdrift of roes, maar zekerheid en gemak. Eigenlijk zouden we willen leven alsof de dood al niet meer bestond.”    
 

Het boek Het Heilige is van de persen, maar wacht op een passende presentatie, waarschijnlijk in Korzo (Den Haag) en op een nader te bepalen locatie in Rotterdam. Wie niet op deze officiële doop wil wachten kan alvast een bestelling doen via dit email-adres. De kosten, inclusief verzending: € 17,50.
Medewerkers aan het boekje wordt verzocht op deze brief te antwoorden en hun huidige adres door te geven. Dan krijgen ze per omgaand een presentexemplaar toegestuurd.


Trespassers W september 2007


In het kader van zijn (zelfbenoemde) stadszangerschap zingt Cor Gout…

… op 26 augustus in het Depressie Promotie Centrum (DPC), Polis Art Galery, Van Henegouwenlaan 120, Rotterdam, begeleid door Victor Snijtsheuvel (gitaar) en Cor Hoogerdijk (ex-Trespassers W, percussie). Presentatie: Henri van Zanten.

… op 3 september op verschillende plaatsen in Den Haag t.g.v. een Ode Aan Den Haag Rondgang voor institutionele beleggers, vanaf 17.00 uur.
Start: Hotel des Indes, finish: Posthoorn. Geïnteresseerden kunnen stiekem meewandelen

… op 14 september met de band Trespassers W (Lukas Simonis, Nina Hitz, Hayo den Boeft, Peter Bos) in Cremers, Prinsestraat Den Haag, aanvang 23.00 uur


   
Depressie Promotie Centrum (DPC)
foto: Sébastien Morlighem

In druk verschenen of te verschijnen zangen:
       
 
       

Op cd te verschijnen:
Trespassers W, Vegetable Man, op: Vegetable Man Project #5 (Ogetti Volanti Non Identificati, Italië) (verschijnt eind september)    Trespassers W december 2006


1. Uitgekomen in december 2006:Muziek in zwart-wit
gesprekken met pioniers van de lichte muziek in Nederland

Pia Beck, Martin Beekmans (en de grote Nederlandse dansorkesten), Eddy Christiani, Sanny Day (en de Millers), Theo Ehrlicher (en de Kilima Hawaiians),  Leo Fuld, Harry de Groot, Johnny Holshuysen, Hans Ninaber, Opera Pietje (en het Jordaanlied), Frans Poptie, Toby Rix, Gregor Serban, Marcel Thielemans (en de Ramblers), Skip Voogd, Frans Wanders (en het Orkest Malando).

Uitgeverij Aprilis
Markt 9
5301 AL Zaltbommel
T: 0418 512 088
F: 0418 684 908
info@aprilis.nl
www.aprilis.nl
In veertien gesprekken met muzikanten die in de jaren dertig het podium van de lichte muziek betraden, tijdens de oorlog onder wisselende omstandigheden doorspeelden en na de oorlog hun carrière voortzetten en uitbouwden, heeft Cor Gout geprobeerd de pionierstijd van de jazz en de amusementsmuziek in beeld te krijgen. Voor aanvulling op dat (zwart-wit-) beeld zorgden de uitspraken van Opera Pietje en Skip Voogd, kenners van respectievelijk de Jordaanmuziek en de swingmuziek in Nederland. Laatstgenoemde heeft de auteur ook van advies gediend bij het uitwerken van de interviews.

In de gesprekken met de muzikanten lag de nadruk vooral op het leven met het instrument: hoe hadden de zangers en instrumentalisten hun bijzondere talent ontwikkeld en welke kwaliteiten en eigenschappen hadden ertoe bijgedragen dat ze uiteindelijk de top van de Nederlandse populaire muziek bereikten?
Maar ook de meer persoonlijke ervaringen en gezichtspunten kwamen ter sprake.

Het boek bevat een keur aan zwart-wit-foto's, de meeste afkomstig uit de collecties van de muzikanten zelf.

Auteur: Cor Gout - isbn 90 5994 144 6
prijs circa € 24,50 144 pagina’s,
illustraties in zwart-wit - gebonden uitgave, formaat 22 x 22 cm
verschijnt 9 december 2006Op 12 december 2006 vond de presentatie van dit boek plaats op de zolder van het Indisch Restaurant Poentjak op het adres Kneuterdijk 16, in Den Haag.

Het programma bestond uit weinig woorden en veel muziek

Voor een publiek van alle leeftijden (van 8 tot 88, liet zich inschatten!) speelde het Ensemble Zwart-Wit, bestaande uit John en Annelies van Markwijk, Peter Bos, Ab Bol en Cor Gout, liedjes uit de 'zwart-wit'-periode van de Nederlandse lichte muziek. Voorts viel er te genieten van gastoptredens van Sanny Day en Martin Beekmans. ensemblezwartwit.web-log.nl

 
Het Ensemble tijdens de presentatie van het boek
‘Muziek in zwart-wit’ in de bovenzaal van het Indisch-
Chinees restaurant Poentjak


2. Mix

Hessel Veldman (musicus, radiomaker) maakte voor de Concertzender een prachtige mix van het werk van Alain Neffe en Cor Gout op EE-Tapes: link popart concertzender

       

3. Poëtisch Den Haag

Den Haag kent het prachtige festival Dichter aan huis. Dichters lezen in diverse woningen hun gedichten voor. Ook in Poëtisch Den Haag duikt de poëzie op onverwachte plekken op. Dichters kregen de opdracht om bij een plek in de stad een nieuw gedicht te maken. Een verrassende route leidt u langs bekende en onbekende plekken in die steden. In Den Haag gaat de wandeling van de hofvijver tot Scheveningen; van de gevreesde tramtunnel tot aan de Gevangenpoort. Naast bekende gebouwen en beroemde straten komt u ook op onbekende plaatsen, zodat u een geheel nieuwe blik krijgt op Den Haag, die mooie stad achter de duinen. Alle gedichten in deze uitgave zijn voorzien van een foto, gemaakt door Jean Paul Yska. Onder redactie van: Coen Peppelenbos is 4 oktober 1964, te Raalte geboren. Hij is hoofdredacteur van het literaire blad Tzum. Hij schreef, samen met Doeke Sijens, Tavenier en Harde actie en stelde diverse poëtische rondwandelingen samen.

Bijdragen van:
Mischa Andriessen, Jan Baeke, Carla Bogaards, Adriaan Bontebal, Maurice Buehler, Bart Chabot, Jet Crielaard, Remco Ekkers, Henk van der Ent, Diann van Faassen, Piet Gerbrandy, Ronald Giphart, Cor Gout, Kees 't Hart, Corrie Joosten, Anton Korteweg, Max Lerou, Daan de Ligt, Erik Lindner, Koos Meinderts, Thomas Möhlmann, Fred Papenhove, John Schoorl, Albertina Soepboer, Edward van de Vendel, Harry Zevenbergen, Henk van Zuiden.


   
Burgemeester Deetman van Den Haag neemt het eerste exemplaar van Poëtisch Den Haag in ontvangst uit de handen van samensteller Coen Peppelenbos.

    4. Trespassers W in goed gezelschap!


jaarlijstje uit Heaven, jan'feb 2007, jrg. 9, nr. 1


 

Trespassers W juni 2006
Press release:
Any Questions? To arrange an interview?
Contact Mykel Boyd:
Somnimage@aol.com
www.somnimage.com

Somnimage,
PO Box 24,
Bradley, IL 60915
USA


Jef Benech, Disques Mecapop, Villa les Charmilles, Bois de Cise, 80460 Ault, France
jef.benech@free.fr, www.mecapop.org


Available through Trespassers W for
€ 14,00 outside Europe: $15,50
(including P & P)

  

The Noble Folly of Rock’n’roll

Press release Trespassers W, The Noble Folly of Rock’n’roll
(Somnimage, SOM 00014)

Somnimage is proud to present the third and final part of Trespassers W’s trilogy ‘Sex and Drugs and Rock’n’roll’, entitled: The Noble Folly of Rock’n’roll.
If its predecessors, ‘Sex and the end of it’ and ‘The drugs we all need’ were two sides of the same coin, the former dealing with the exploitation of the body and the latter with the exaltation of the mind, then ‘The Folly’ must be the coin itself: the substance which started it all, the attitude of rock’n’roll which came with newly found freedom and independence by teenagers, once embodied by the like of Elvis Presley, Roy Orbison and Gene Vincent.
But The Noble Folly is no return to that source, no walk down memory lane, it’s an exploration of fifties rock’n’roll and a construction of a new sort of rock-music starting from there, playing with the language, the musical patterns and the sounds from way back when, so that it becomes 2006-rock’n’roll. It took Trespassers W twenty years to recover the simpicity, audacity, not so innocent naivity, corporality and intelligence of vintage rock’n’roll.
While listening to the new Trespassers W cd it’s easy to forget all theory and enjoy the fun of it. My seven year old daughter is jumping up and down to the sound of ‘Do the don’t’ all the time. And putting her to bed she no longer wants me to sing Roy Orbison’s ‘In Dreams’.
I have to do a version of Trespassers W’s ‘Roy’ instead.
The Noble Folly of Rock’n’roll was written for Somnimage by Ronnie Krepel and Cor Gout, played by Trespassers W (Cor Gout, Ronnie Krepel, Hayo den Boeft, Bart Vos) and many guest musicians, recorded and produced by Lukas Simonis and mastered by Wim Oudijk.
The art-work was made by Jef Benech.


         

Trespassers W december 2005

Cor Gout , Ode aan den Haag

Avalon Pers,
Stichting Genootschap Gerrit Achterberg
ISBN: 10:9080731455
ISBN: 13:9789080731455

In opdracht van het Achterberg Genootschap maakte de Haagse auteur Cor Gout een geheel eigen versie van Gerrit Achterberg’s Ode aan den Haag. Van de stijl en de inhoud van Achterberg’s oorspronkelijke versie trok Gout zich weinig aan. Wel richtte hij zich op dezelfde lokaties die Achterberg in zijn cyclus bezong, met uitzondering van het Haagse modehuis De Bonneterie, dat Achterberg als lokatie wel in gedachten had, maar nooit als gedicht uitwerkte. Gout doet dat wel en beëindigt op deze typisch Haagse lokatie zijn eigentijdse, maar niet van melancholie verstoken Tour de la Haye.

Ode aan den Haag werd gezet uit de Lutetia door de Avalon Pers te Woubrugge, gedrukt in een oplage van 500 exemplaren op Simili Japon van Van Gelder, en gebonden door Van Waarden te Zaandam. De cyclus verscheen ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Gerrit Achterberg.Van Cor Gout verschenen eerder:
→ Trespassers’ Trips (BAAL Producties, Sittard)
→ Zee/Land (Slibreeks, Kunstuitleen Middelburg)
→ Noirette (In de Knipscheer)
→ Van Stolkpark, verboden gebied (Valerius Pers)
→ De Toerentallen Van De Pop, 78-45-16-33 (Aprilis)

 

 

 


Nakraaien (tijdschrift),

door schrijvers, lezers en de tekenaar van: Als de kraaien overvliegen-voetbal in Den Haag en Scheveningen
(TW 1029)

Redactie: Cor Gout , Jimmy Tigges, Harry Zevenbergen
Illustratie: Diederik Gerlach
20 pagina’s, formaat A5, omslag in kleur
Winkelprijs: €2,50
Inkoopsprijs voor winkels: €1,50 inclusief BTW
Postorder: €3,00Trespassers W juli/augustus 2005

Op 15 augustus j.l. is De Konkurrent begonnen met de distributie voor de BeNeLux van de nieuwe Trespassers W-cd ‘The drugs we all need’ (Somnimage, SOM 00013).
Vanaf 1 september is hij (via Somnimage en zijn Amerikaanse distributeurs) wereldwijd verkrijgbaar.
Via e-mail is hij te bestellen bij Trespassers W. De prijs is €14,00 inclusief porto, €12,00 zonder.


  De Trespassers W-boekuitgave ‘Als de kraaien overvliegen –voetbal in Den Haag en Scheveningen’ is de Haagse boeken-toptien (non-fictie) binnengevlogen op nummer acht (Haagsche Courant 1/7/05).
Ook deze uitgave is direct bij Trespassers W bestelbaar (€18,90 inclusief porto, €17,50 indien ter hand gesteld ).


Haagsche Courant 1/7/05


Het boek ‘De toerentallen van de pop –78, 45, 16, 33’ (uitgeverij Aprilis, Zaltbommel) van Cor Gout (tekst) en Bas den Boer (beeld) is inmiddels op vele plaatsen in het land verkrijgbaar. In Amsterdam o.m. bij Atheneum, in Rotterdam o.m. bij Donner, in Den Haag o.m. bij Verwijs, Van Stockum, Houtschild en Buddenbrooks, in Utrecht o.m. bij Broese.

News july/august 2005

On august 15 De Konkurrent (Amsterdam) has started the distribution for the BeNeLux of the new Trespassers W-cd ‘The drugs we all need’ (Somnimage, SOM 00013).
From september 1 onwards the cd will be worldwide available through Somnimage and its US-distributors.
For the Netherlands: also available through Trespassers W: €14,00 including P&P
Rest of Europe: also available through Trespassers W: €15,00 including P&P
Outside Europe: also available through Trespassers W: $18,00 including P&P
For information label & cd, see: promo-sheet Somnimage (pdf format).

Trespassers W-nieuws juni 2005


U I T N O D I G I N G

(voor pers en genodigden)

Paradiso, 12 mei 2005, 16.00 - 18.00 uur
Presentatie van het boek:

De toerentallen van de pop
78-45-16-33

auteur: Cor Gout
illustrator: Bas den Boer
vormgever: Christoph Noordzij / Collage
isbn: 90 5994 0636
prijs: 24,50 euro
gebonden

Presentatie van de presentatie: Stan Rijven
- verder een optreden van Lilani & Prop
- korte voordrachten van Cor Gout en Christoph Noordzij
- lichtbeelden van het werk van Bas den Boer op groot scherm
- een hapje en een drankje van het een en ander en (hopelijk) een goed gesprek.

Met vriendelijke groet,
Kitty Uijthoven-van Kinderen

Uitgeverij Aprilis
Markt 9
5301 AL Zaltbommel
T: 0418 512 088
F: 0418 684 908
info@aprilis.nl
www.aprilis.nl
titel: De toerentallen van de pop,
78-45-16-33
auteur: Cor Gout
illustrator: Bas den Boer
vormgever: Christoph Noordzij / Collage
isbn: 90 5994 0636
prijs: 24,50 euro
gebondennieuwsbrief juni 2005

De Trespassers W-cd The Drugs We All Need (Somnimage) heeft vertraging ondergaan, maar aan het eind van deze maand is hij in Nederland.
The issue of the Trespassers W-cd The Drugs We All Need has suffered from delay, but will be out in Europe and America by the end of this month

Het boek van Cor Gout over popmuziek met illustraties van Bas den Boer, ‘78-45-16-33’-de toerentallen van de pop (Aprilis) werd op 12 mei jl gepresenteerd in Paradiso. Er zijn inmiddels diverse recensies op internet en in dagbladen verschenen. Het boek is in de meeste boekwinkels in Den Haag te koop en hier en daar verspreid over het land. Hopelijk ook in België.

De Trespassers W-uitgave ‘Als de kraaien overvliegen-voetbal in Den Haag en Scheveningen’, werd op 3 juni jl in het clubgebouw van HVV gepresenteerd. Onder leiding van Cees Grimbergen werd een variété-programma uitgevoerd, met bijdragen van Adriaan Bontebal, Immetje, Peter Bos, Frank van den Bos, Cor Gout , Chris Willemsen, Hans Steijger, Arend Jan Heerma van Voss, Jimmy Tigges, Harry Zevenbergen en Stan Rijven.

Voor gegevens over het boek: zie Info.


Trespassers W-news june 2005

The issue of the Trespassers W-cd The Drugs We All Need has suffered from delay, but will be out in Europe and America by the end of this month

Trespassers W-nieuws januari 2005

Trespassers W-nieuws januari 2005

De nieuwe Trespassers W cd ‘The Drugs We All Need’ verschijnt in januari 2005 bij Somnimage (Illinois, USA). Het art-work is van Ronnie Krepel. De eerste opnames voor de derde (rock’n’roll-) cd in de trilogie ‘Sex and drugs and rock’n’roll’ hebben op 27 en 28 november 2004 plaatsgevonden in Lukas Simonis’ studio in Rotterdam. En onder diens leiding.

 

Op 2 december is het boekje Van Stolkpark, verboden gebied (Valerius Pers) van Cor Gout (verhaal) en Ronnie Krepel (tekeningen) gepresenteerd in de Bibliotheek van Scheveningen. Zie attachment voor omslag. Het boekje is in een aantal Haagse boekhandels te koop, maar ook te bestellen via Trespassers W, Den Haag, giro: 5653639 onder vermelding van verzendadres en ‘Van Stolkpark’. Prijs (inclusief verzending): €14,--
Op 19 december 2004 hebben Harry Zevenbergen en Adriaan Bontebal namens SUB hun Zevenbal-bundel ‘Bankzitters’ gepresenteerd in de Hagedis in de Haagse Elandstraat. Het boekje bevat verhalen en kritieken over de E.K. voetbal in Portugal van de afgelopen zomer. Bijdragen van o.m de beide samenstellers, Jimmy Tigges en Cor Gout (‘19 feestjes’).
Een klein aantal hiervan is bestelbaar via Trespassers W, Den Haag, giro 5653630 onder vermelding van verzendadres en ‘Bankzitters’. Prijs €5,--

Ter gelegenheid van Kerstmis 2004 heeft Jan Borchers van de groep AU een bijzondere cd uitgegeven met kersnummers, vooral instrumentaal, maar met één stuk gesproken woord van Cor Gout daarbij, getiteld ‘Kerst in New York’.
De cd heet Lost Christmas en is uitgegeven op Snow Records, 2004,
http://www.au-music.org/

In de volgende nieuwsbrief nieuws over een nieuw boek van Cor Gout (samen met Bas den Boer), ‘De toerentallen van de pop, 78, 45, 16, 33’ (Aprilis), een nieuwe cd met liedjes en verhalen over Scheveningen, getiteld ‘Scheveningen op zich’ (Trespassers W) en een Haags/Schevenings voetbalboek, getiteld ‘Als de kraaien overvliegen’ (Trespassers W).

Trespassers W wenst U (jullie) allen een nieuw jaar met een goede gezondheid, weinig irritaties en goede vooruitzichten!

 

Nieuws Trespassers W februari ’04

Trespassers W-nieuws februari 2004

Trespassers W-goednieuws: de ‘Drugs’-CD’ (The Drugs We All Need) is toe aan mastering door Wim Oudijk en Guus van Leeuwen in Disco Fair.
Ronnie Krepel en Cor Gout zijn alweer aan de slag met teksten en composities voor deel 3 van de serie Sex and Drugs and Rock’n’roll.
Voor de vrijgekomen positie als bassist in het jubileumjaar 2004 (twintigjarig bestaan!) heeft de TW-getrouwe Hayo den Boeft zich zich gemeld. Welkom terug! Bart Vos en Witte van der Veen blijven op hun post en Ronnie Krepel ambieert de positie van non-playing captain. Moge 2004 metterdaad een jubeljaar worden!

Ieplaan-CD’s nog te koop voor 10 euro, per post: 12 euro.

tekening: Sébastien Morlighem
Trespassers-Lukas Simonis


Trespassers W news february 2004

Trespassers W good news: the ‘Drugs’-CD (The Drugs We All Need) is ready for mastering by Wim Oudijk and Guus van Leeuwen at the Disco Fair Studio in The Hague.
Cor Gout and Ronnie Krepel are busy writing the lyrics and composing the music for part 3 of the trilogy Sex and Drugs and Rock’n’roll.
For the vacant position of bass player in this jubilee year (TW has been around for 20 years!) TW-devotee Hayo den Boeft has reported himself. Welcome back! Bart Vos and Witte van der Veen stick to their post and Ronnie Krepel aspires to the job of non-playing captain. May 2004 become a jubilee indeed!

Ieplaan-CD’s still for sale for 12 euro, including p&p

Attachment drawing: Sébastien Morlighem
Attachment Trespassers photo: Lukas SimonisHOME